Tento koláčik je jednoducho fantázia. Nádherne voňavá jemná jablková fantázia s chrumkavou krustou. Keď si ho dáte ešte teplý s parížskou šľahačkou budete spievať ódy na tento recept.

Cesto:
- 125 g mäkkého masla
- 90 g práškového cukru
- 2 vanilky
- 1 vajce
- štipka soli
- 250 g hladkej múky
Jablková plnka:
- 5 väčších jabĺk
- 50 g masla
- 70 g hrozienok
- 4 polievkové lyžice bieleho vína
- maliny alebo černice
Orechová posýpka:
- 75 g hladkej múky
- 2 polievkové lyžice orechov
- polovica čajovej lyžičky škorice
- 40 g trstinového cukru

Ako prvé si pripravíme cesto zamiesením všetkých pripravených ingrediencií. Vláčne cesto zabalíme do potravinovej fólie a pripravíme si jablká. Ošúpeme ich a nakrájame na malé kocky. V hrnci si roztopíme maslo a premiešame s jablkami. Všetko dusíme asi 7 minút a následne pridáme biele víno. Jablká dusíme ešte pokiaľ sa odparí alkohol a na záver pridáme hrozienka, maliny alebo černice, ale tie nie sú povinné. Všetko to odstavíme z plynu a necháme vychladnúť.
Okrúhlu formu na pečenie si vymastíme maslom a rukou roztlačíme cesto do celej formy. Cesto popicháme vidličkou a prekryjeme papierom na pečenie. Vysypeme naň fazuľu, aby sa cesto pri pečení nenafúklo a necháme v chladničke 20 minút. Následne pečieme vo vyhriatej rúre 15 minút na 180 stupňov.

Počas pečenia si pripravíme orechovú posýpku z múky, mäkkého masla, škorice, cukru a mletých, jemne opečených orechov. Ja som použila mandle. Všetko to premiesime do jemnej posýpky.
Po 15ich minútach korpus vyberieme a odstránime z neho papier na pečenie s fazuľami a necháme ešte 5 minút piecť. Potom už na koláč nanesieme jablkovú plnku a všetko to posypeme orechovou posýpkou.
Pečieme na rovnakej teplote ešte 30 minút, pokiaľ koláč nie je zlatistý.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára