Stránky

pondelok, 20. júna 2011

Slivkovo marcipánové buchty

Dnes som stavila na slovenskú klasiku a to pečené buchtičky len s trošku netradičnou náplňou.

Cesto:
  • 500 g hladkej múky
  • jeden sáčok sušených kvasníc
  • 200 ml vlažného mlieka (prípadne podľa potreby)
  • 50 g mäkkého masla
  • 2 lyžice domáceho vanilkového cukru alebo jeden sáčok vanilkového cukru
  • 1 vajce
  • štipka soli
Náplň:
  • sterilizované slivky
  • marcipánová kocka



Cesto si pripravíme zmiešaním všetkých suchých ingrediencií, ku ktorým sme pridali všetky tekuté ingrediencie a premiesime. Ja rada miesim kysnuté cesto ručne lebo vtedy najlepšie odhadnem správnu hustotu cesta a tiež prevzdušnenie cesta je kvalitnejšie. Keď je cesto zamiesené, povrch pomúčime a necháme prikryté obrúskom na teplom mieste kysnúť.
Pokiaľ cesto kysne, pripravíme si rúru, ktorú predhrejeme na 180 stupňov, marcipán nakrájame na kocky a slivkový kompót odcedíme.
Keď cesto vykysne ukrajujeme z neho kúsky, ktoré pomúčenými rukami zoztiahneme do kruhu a plníme polovicou slivky, na ktorú uložíme kocku marcipánu a vytvarujeme buchtičku. Buchty ukladáme do maslom vymastenej formy a každú buchtu zo všetkých strán potrieme olejom, aby sa po upečení dobre oddeľovali.
V závere buchty potrieme rozšľahaným žĺtkom a necháme ich ešte 15 minút nakysnúť a následne pečieme 30 minúť v predhriatej rúre na 180 stupňov.
Po dopečení pocukrujeme zmesou vanilkového a práškového cukru a papáme... na večeru, na raňajky, po obede, ako dezert, s jogurtom, s čajom...proste kedykoľvek, koľkokoľvek, kdekoľvek a s čímkoľvek.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára