Cesto:
- 500 g hladkej múky
- jeden sáčok sušených kvasníc
- 200 ml vlažného mlieka (prípadne podľa potreby)
- 50 g mäkkého masla
- 2 lyžice domáceho vanilkového cukru alebo jeden sáčok vanilkového cukru
- 1 vajce
- štipka soli
- sterilizované slivky
- marcipánová kocka
Cesto si pripravíme zmiešaním všetkých suchých ingrediencií, ku ktorým sme pridali všetky tekuté ingrediencie a premiesime. Ja rada miesim kysnuté cesto ručne lebo vtedy najlepšie odhadnem správnu hustotu cesta a tiež prevzdušnenie cesta je kvalitnejšie. Keď je cesto zamiesené, povrch pomúčime a necháme prikryté obrúskom na teplom mieste kysnúť.
Pokiaľ cesto kysne, pripravíme si rúru, ktorú predhrejeme na 180 stupňov, marcipán nakrájame na kocky a slivkový kompót odcedíme.
Keď cesto vykysne ukrajujeme z neho kúsky, ktoré pomúčenými rukami zoztiahneme do kruhu a plníme polovicou slivky, na ktorú uložíme kocku marcipánu a vytvarujeme buchtičku. Buchty ukladáme do maslom vymastenej formy a každú buchtu zo všetkých strán potrieme olejom, aby sa po upečení dobre oddeľovali.
V závere buchty potrieme rozšľahaným žĺtkom a necháme ich ešte 15 minút nakysnúť a následne pečieme 30 minúť v predhriatej rúre na 180 stupňov.
Po dopečení pocukrujeme zmesou vanilkového a práškového cukru a papáme... na večeru, na raňajky, po obede, ako dezert, s jogurtom, s čajom...proste kedykoľvek, koľkokoľvek, kdekoľvek a s čímkoľvek.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára