Cesto (recept na plech 35x25cm):
- 4 vajcia
- 2 polievkové lyžice horúcej vody
- 130 g práškového cukru
- 1 polievková lyžica pravej vanilky
- 100 g hladkej múky
- 50 g škrobu
- 2 kávové lyžičky prášku do pečiva
- 300 ml jahodového pyré
- 100 ml šľahačkovej smotany
- 4 plátky želatíny
- čerstvé jahody
- 200 g bieleho smotanového jogurtu
- polovica citrónu
- kôra z polovica citrónu
- 150 ml šľahačkovej smotany
- 4 plátky želatíny
- 50 g práškového cukru
Jahodovú polevu som pripravila tak, že som zmixovala čerstvé jahody tak, aby som dostala 300 ml jahodového pyré. Plátky želatíny som pripravovala podľa návodu na obale. Nechala som ich 10 minúť napučať a následne som ich zohriala vo vode, v ktorej pučali. Pridala som to do jahodového pyré a vyšľahala som si šľahačku. Všetko som to spojila a natrela som tenkú vrstvu jahodovej polevy na cesto. Na ňu som ukladala jahody tak, aby sa následne dal koláč prekrojiť stredom jahody a opatrne som doliala zvyšok jahodovej polevy. Koláč som dala do chladničky na hodinu.
Citrónovo-jogurtovú polevu som pripravila zo smotanového jogurtu izbovej teploty, cukru, polovice citróna aj s kôrou a vopred pripravenej želatíny (tak ako pri jahodovej poleve). Vyšľahanú šľahačku som spojila s jogurtom a vyliala som to na stuhnutý koláč. Zase som to dala do chladu a o také tri hodinky bol koláč krásne stuhnutý.
Koláč je vhodné podávať vychladený a je skutočným osviežením pre letné dni.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára