nedeľa, 5. februára 2012

Pain de Seigle - ražný chlieb

Tento ražný chlieb vám odporúčam ak chcete ozaj zdravý a chutný chlebík. Zaručene už na ten z obchodu nedostanete chuť.
Je to francúzky chlieb, ktorý pochádza z hornatých oblastí Álp a Pyrenejí, kde bol v minulosti každodennou potravinou.
  • 200 g chlebovej múky
  • 300 g celozrnnej ražnej múky
  • 2 kávové lyžičky soli
  • 2 kávové lyžičky sušeného droždia
  • 1 lyžička cukru
  • 300 ml vody
 Cesto zamiesime z pripravených ingrediencií. Ak sa vám bude zdať cesto príliš husté, pridajte ešte trochu vody. Následne cesto necháme vykysnúť.
Nakysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a rukami vytvarujeme stláčaním smerom dovnútra bochník okrúhleho tvaru. Cesto na povrchu narežeme ostrým nožom a necháme kysnúť 1 a pol hodiny.

Pečieme pri teplote 200 stupňov 15 minút a dopekáme ešte 10 minút na 180 stupňov.
Zdroj: MB

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára