Stránky

utorok, 7. februára 2012

Challah - židovský chlieb

    Sviatočný židovský chlieb prepletený z troch prútov symbolizujúcich pravdu, spravodlivosť a mier.
  • 500 g hladkej múky
  • 40 g práškového cukru
  • 20 g medu
  • 1 vajce
  • 1 sáčok sušeného droždia
  • 200 ml vody
  • 60 g masla
  • 1 kávová lyžička soli
Z pripravených ingrediencií si vymiesime cesto a necháme ho vykysnúť. Ja som ako už tradične použila pekárničku na chlieb, takže s miesením cesta som veľký problém nemala.
Po vykysnutí si cesto rozdelíme na šesť bochníkov, z ktorých následne vyšúľame dlhé šúľance. Z nich upletieme dve pletenky, ktoré na začiatku a na konci poriadne zatlačíme, aby sa cesto nerozlepovalo.
Chlieb necháme na plechu kysnúť ešte 30 minút, potrieme ho vajíčkom zmiešaným s jednou polievkovou lyžicou mlieka a pečieme pri teplote 180 stupňov 25 minút.
Zdroj: MB





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára