Stránky

nedeľa 5. januára 2014

Medové koláčiky

  • 400 g medu
  • 50 g práškového cukru
  • 2 vajíčka
  • 700 g hladkej múky
  • 210 g masla
  • 15 g sódy
  • 1 kávová lyžička korenia do medovníka
  • 1 kávová lyžička mletej škorice
  • slivkový džem
  • vlašské orechy
Maslo vyšľaháme s cukrom a pridáme med. Zašľaháme vajíčka a do tejto masy postupne pridávame sypké ingrediencie, ktoré sme si zmiešali v inej miske - múku, sódu, korenie a škoricu.
Zamiesime cesto a v mikroténovom sáčku ho uložíme na hodinu do chladničky. Cesto môže byť nekompaktné, ale nech vás to neodradí v chladničke pekne stuhne.
Po odležaní cesto naporcujeme na kúsky o hmotnosti 20g a v rukách vygúľame guľôčky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. V strede každej guľôčky urobíme malú jamku prstom alebo opačným koncom varechy a jamku naplníme hustým slivkovým džemom. Do džemu zatlačíme kúsok vlašského orecha a pečieme pri teplote 200 stupňov približne 6 - 8 minút. Dĺžku pečenia si treba odsledovať, aj keď na povrchu môže koláčik vyzerať neupečený spodok už môže byť pripálený, čo by mohlo znehodnotiť jeho chuť.
Po upečení koláčiky pocukrujeme práškovým cukrom a vychutnávame nádhernú medovú vôňu a chuť rozplývajúcu sa na jazyku.

10 komentárov:

  1. mnam mnaam mnaaam, nadherne kolaciky s nadhernou chutou! toto skusim! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak veľa šťastia pri pečení...koláčiky sú naozaj mnam mnam :)

      Odstrániť
    2. Aky druh muky ide do kolacikov? Hladka alebo polohruba a cca kolko kusov vyjde z tejto davky? Dakujem,

      Odstrániť
    3. Dobry den, do kolacikov ide hladka muka a z uvedenej davky vyjde cca 60ks kolacikov po 25g

      Odstrániť
    4. Dobry den prajem, dakujem pekne za odpoved :)

      Odstrániť
    5. Kolaciky maju nenormalny uspech, uz ich idem piect 3-krat behom 2 tyzdnov, pre istotu rovno z 2 davok. Dakujem za supeeer recept :)

      Odstrániť
    6. Tesim sa, ze sa podarili a ze som vam urobila tymto receptom radost

      Odstrániť
  2. Hmm, takové dobroty já můžu:-))
    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Piekla som ich prvý krát. Sú výborné �� Ďakujem za recept. ��

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Množstvo medu je správne? Nie je to veľa?

    OdpovedaťOdstrániť