Stránky

štvrtok 14. augusta 2014

Ryžový nákyp

  • 500 g guľatej ryže
  • mlieko
  • 3 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • polovica čajovej lyžičky soli
  • vanilka
  • 5 vajec
  • 1 hrnček práškového cukru
  • 2 vanilky
  • maslo
  • 12 stredne veľkých jabĺk




1. Ryžu premyjeme a varíme chvíľu vo vode.



2. Keď sa nám voda odparí prilievame postupne mlieko, pokiaľ ryža nie je mäkká. Ryžu pri varení občasne premiešame.

 
3. Do uvarenej ryže pridáme soľ a kryštálový cukor.

 
 
4. Päť žĺtkov vymiešame s práškovým cukrom a vanilkou.



6. Pridáme uvarenú a vychladenú ryžu.

 
7. Na záver do cesta zamiešame 3/4 roztopeného masla a sneh z piatich bielok.

 
8. Na dno pekáča, ktorý sme si vymastili maslom a vysypali strúhankou dáme prvú vrstvu cesta a na neho navrstvíme nastrúhané a vyžmýkané jablká, ktoré sme osladili podľa chuti.



9. Jablká prikryjeme druhou vrstvou ryžového cesta.


10. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 45 minút.


11. Upečený ryžový nákyp polievame šťavou, ktorú sme si vyžmýkali z jabĺk.


Na záver musím dodať, že k ryžovému nákypu som mala od detstva vypestovaný odpor zo školskej jedálne, ale tento recept ma tak okúzlil, že konečne pripravujem ryžový nákyp doma aj ja a dokonca ho s láskou aj jem :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára