Stránky

streda, 30. júla 2014

Slivkové gule

  • 5 veľkých zemiakov
  • 2 vajíčka
  • 1 čajová lyžička soli
  • 2 a pol hrnčeka hladkej múky
  • slivky
Posýpka:
  • polovica škoricového cukru
  • 4 polievkové lyžice strúhanky
  • štvrť masla
  • 2 polievkové lyžice práškového cukru



1. Zemiaky ošúpeme a uvaríme v neosolenej vode. Uvarené zemiaky poriadne popučíme a necháme vychladnúť.

 
2. Do zemiakov pridáme dve vajíčka, soľ a múku.

 
3. Zahnetieme cesto a necháme ho 30 minút odpočívať v chladničke. Medzitým si umyjeme a vykôstkujeme slivky.

4. Odpočinuté cesto vyváľame na poriadne pomúčenej doske na hrúbku približno 0,5 cm. Cesto je lepkavé, ale nepridávame do neho už múku.



5. Nakrájame na štvorce a do každého zabalíme polovičku slivky a vytvoríme v dlaniach opatrne guličku. S cestom sa pracuje trošku tažšie, takže si pri práci pomúčime ruky, aby sa nám guličky nelepili.

 

 
6. Vygúľané slivkové gule ukladáme na pomúčenú dosku a následne uvaríme v osolenej vode.

 
 
7. Pokým sa nám guľky varia pripravíme si posýpku. Na panvici si necháme roztopiť maslo.

 
8. Do masla pridáme strúhanku, škoricový cukor a trošku prepražíme.


9. Uvarené a scedené gule poprášime práškovým cukrom, posypeme strúhankou a fantastické mäkkučké slivkové gule sú na svete .





 ...a šťastné dieťa
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára