Stránky

nedeľa, 2. februára 2014

Jablkovo gaštanová štrúdľa

Nasledujúci mesiac sa bude niesť v znamení gaštanov resp. gaštanového pyré, ktoré ja osobne mám veľmi rada a teda vám chcem priniesť niekoľko dobrých nápadov ako gaštanové pyré využiť pri príprave koláčov či zákuskov. Prvý recept bude klasická rýchla jablková štrúdľa, ktorú môžete ozvláštniť pridaním gaštanového pyré.
Na prípravu budeme potrebovať:
  • 2 ks lístkového cesta (ja kupujem už predpripravené cesto na štrúdľu)
  • 1 kocka gaštanového pyré
  • strúhanka
  • 2 kg jabĺk
  • vanilkový cukor
  • škorica
  • kryštálový cukor
  • vajce
Postup:
1. Ako prvé si nastrúhame kocku gaštanového pyré nahrubo.

2. Jablkovú plnku si pripravíme tak, že očistené jablká zbavené jadrovníka nakrájame na malé kúsky a dáme ich do hrnca. Pridáme jeden sáčok vanilkového cukru alebo dve polievkové lyžice domáceho vanilkového cukru a škoricu. Jablká následne dosladíme podľa potreby. Niekedy sú jablká sladšie, teda cukru potrebujú menej, inokedy sú kyslejšie a cukru pridáme viac. Takto pripravené jablká v hrnci premiešame a na miernom plameni ich dusíme, pokiaľ nie sú mäkké. Trvá to približne 15 minút, ale dĺžka dusenia závisí od zrelosti jabĺk.

3. Štrúdľové cesto rozbalíme a uložíme ho na papieri na pečenie na plech. Stred cesta posypeme približne dvoma hrsťami strúhanky a nanesieme polovicu jablkovej plnky.

4. Jablká posypeme polovicou nastrúhaného gaštanového pyré (druhú polovicu si necháme na druhú štrúdľu) a cesto na vrchnom aj spodnom konci založíme, aby plnka nevytekala a následne preložíme cesto aj po stranách smerom do stredu. Povrch štrúdle potrieme rozšľahaným vajíčkom. Rovnako tak pripravíme aj druhú štrúdľu.

5. Koláč pečieme pri teplote 220 stupňov približne 25 minút. Hotové štrúdle posypeme práškovým cukrom.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára