Stránky

nedeľa 8. januára 2012

Orechová roláda

Cesto:
80 g mletých lieskovcov
100 g práškového cukru
5 vajec
20 g kakaa

Plnka:
500 g mascarpone
1 vyšľahaná šľahačka
1 vanilkový cukor
práškový cukor

Krokant:
100 g nasekaných lieskovcov
1 lyžica masla
1 a pol lyžice práškového cukru

Višňový džem s kúskami ovocia

Vymiešame si žĺtky s cukrom a pridávame oriešky a kakao. V závere pridáme bielkový sneh a cesto rozotrieme na mastný papier.
Roládu pečieme na 200 stupňov 10 minút. Po upečení ju ešte teplú stiahneme z papiera a zvinieme v novom kuse papiera na pečenie alebo v pocukrovanej utierke do rolády. Korpus necháme vychladnúť a pripravíme si krokant.
Na panvici necháme roztopiť maslo, pridáme do neho sekané orechy a cukor. Cukor bude karamelizovať, takže oriešky treba miešať a hlavne nenechať ich na plameni veľmi dlho, aby nám nezhorkli, stačí ak sa karamel prepojí s orechami. Takto pripraveným krokantom v závere posypeme roládu.
 Plnka pozostáva z mascarpone zmiešaného s cukrom, vanilkou, do ktorého pomaly zamiešavame vyšľahanú šľahačku.
Korpus rozvinieme a natrieme ho višňovým džemom alebo ak máme po ruke rote Grutze, na ktorý natrieme časť mascarpone plnky a pomaly roládu znova zvinieme. Krémom potrieme aj vrch rolády a husto posypeme krokantom. Koláč dáme do chladničky, aby plnka trošku stuhla a potom si z neho už len ukrajujeme a ukrajujeme až kým ho celý nezjeme.
Inšpirované časopisom Dobré jedlo.

2 komentáre:

  1. Dobry den, ta rolada vyzera uzasne - chcem sa opytat ten krokant sa vylieva horuci - robi sa nakoniec ci ? lebo vlastne ked vychladne tak stuhne je tvrdy ako sa to potom natiera uz na hotovu roladu na tu plnku?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dobry den, reagujem sice neskoro, ale predsa :) krokant na roladu sa neda naliat. Krokant su vlastne orechy obalene karamelom takze je to sypka zmes, ktorou posypeme povrch rolady.

    OdpovedaťOdstrániť