Stránky

utorok, 1. novembra 2011

Medovníčky

  • 800 g hladkej múky
  • 200 g medu
  • 300 g práškového cukru
  • 3 polievkové lyžice kakaa
  • 2 zarovnané čajové lyžičky sódy
  • 1 čajová lyžička perníkového korenia
  • 100 g tuku
  • trochu uvarenej čiernej kávy
  • 3 vajcia
  • 1 vajce na potretie
  • voda
Vopred si pripravíme kávu, ktorú uvaríme a necháme vychladnúť a rovnako to urobíme aj s tukom, ktorý roztopíme a necháme vychladnúť. Sypké ingrediencie preosejeme a pridáme tekuté ingrediencie okrem kávy a vypracujeme cesto. Kávu pridávame podľa potreby, aby cesto nebolo ani príliš riedke ani tuhé.
Vypracované cesto zabalíme do potravinovej fólie a uskladníme na chladnom mieste. So spracovaním cesta sa nemusíme ponáhľať, v chladničke vydrží aj dva týždne.
Pred spracovaním cesta ho vyberieme z chladničky a necháme ho nahriať na izbovú teplotu. Následne váľame pláty hrubé asi 4 cm, vykrajujeme ľubovoľné tvary a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pri ukladaní medovníčkov na plech dávame pozor, aby neboli príliš natesno lebo pri pečení narastú.
Pečieme pri teplote 180 stupňov 5-10 minút. Po upečení ich potrieme vodou a rozšľahaným vajíčkom.

Hustá poleva na zdobenie:
  • 1 bielko (40ml)
  • 170 g preosiateho cukru
  • pár kvapiek citrónovej šťavy
  • 1 čajová lyžička Solamylu
Hustú polevu pripravíme z dôsledne preosiateho cukru, tak aby v ňom neostali kryštáliky lebo pri zdobení by sa nám upchávala zdobička. Polevu miešame ručne asi 20 minút. Ak sa nám nezdá byť dostatočne hustá pridáme preosiaty cukor. Hustú polevu používame na zdobenie.

Riedka poleva na zdobenie:
  • 1 bielko (40 ml)
  • 140 g preosiateho cukru
  • pár kvapiek citrónovej šťavy
  • 1 čajová lyžička Solamylu
Riedka poleva má mať konzistenciu ako riedka čokoláda, ak sa nám zdá hustá pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy. Riedku polevu používame na oblievanie perníčkov.

Upozorňujem ešte, že tieto perníčky nie su určené o okamžitej konzumácií, teda je vhodné ich upiecť istý čas pred Vianocami ak ich chcete mať mäkké. Ja ich uskladňujem na vlhkom mieste v krabičke s rozkrojeným jabĺčkom, aby nasali čo najviac vlhkosti a zároveň dostali príjemnú vôňu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára