- 800 g hladkej múky
- 200 g medu
- 300 g práškového cukru
- 3 polievkové lyžice kakaa
- 2 zarovnané čajové lyžičky sódy
- 1 čajová lyžička perníkového korenia
- 100 g tuku
- trochu uvarenej čiernej kávy
- 3 vajcia
- 1 vajce na potretie
- voda
Vypracované cesto zabalíme do potravinovej fólie a uskladníme na chladnom mieste. So spracovaním cesta sa nemusíme ponáhľať, v chladničke vydrží aj dva týždne.
Pred spracovaním cesta ho vyberieme z chladničky a necháme ho nahriať na izbovú teplotu. Následne váľame pláty hrubé asi 4 cm, vykrajujeme ľubovoľné tvary a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pri ukladaní medovníčkov na plech dávame pozor, aby neboli príliš natesno lebo pri pečení narastú.
Pečieme pri teplote 180 stupňov 5-10 minút. Po upečení ich potrieme vodou a rozšľahaným vajíčkom.
Hustá poleva na zdobenie:
- 1 bielko (40ml)
- 170 g preosiateho cukru
- pár kvapiek citrónovej šťavy
- 1 čajová lyžička Solamylu
Riedka poleva na zdobenie:
- 1 bielko (40 ml)
- 140 g preosiateho cukru
- pár kvapiek citrónovej šťavy
- 1 čajová lyžička Solamylu
Upozorňujem ešte, že tieto perníčky nie su určené o okamžitej konzumácií, teda je vhodné ich upiecť istý čas pred Vianocami ak ich chcete mať mäkké. Ja ich uskladňujem na vlhkom mieste v krabičke s rozkrojeným jabĺčkom, aby nasali čo najviac vlhkosti a zároveň dostali príjemnú vôňu.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára