...a musím konštatovať, že je ozaj vydarený. Cesto nie je tradične ťažké ako bývajú kysnuté cestá práve naopak je veľmi jemné a dobre sa s ním pracuje. Maková plnka pripomína chuťou vianočné pupáky alebo "bobaľky" a v kombinácii s jahodami a vanilkovou polevou skutočne neprekáža. Koláč nie je prehnane sladký, čo mne osobne vyhovuje.
Cesto:
- 350 g hladkej múky
- 100 g masla
- 70 g cukru
- 1,7 dl mlieka (podľa potreby)
- 1 žĺtok
- jeden sáčok sušeného droždia
- štipka soli
- 200 g maku
- 3dl mlieka
- 3 lyžice hnedého cukru
- 30 g masla
- 3 plátky toastového chleba
- štipka soli
- 4,5 dl mlieka
- 1 Zlatý Klas
- 4 lyžice cukru
- štipka soli
- 2 žĺtka
- alkohol - Amaretto
Cesto som pripravila v domácej pekárničke, takže najprv som dala do nádoby tekuté zložky-mlieko, žĺtok, maslo a k tomu sypké ingrediencie-múka, cukor, soľ, kvások. Cesto som vypracovala, nechala podkysnúť a medzi tým som si pripravila makovú plnku a z mrazáka som vytiahla prvý sáčok tohtoročných mrazených jahôd. Nakysnuté cesto som rozváľala na doske, preniesla som ho na maslom vymastený plech a natrela na vrch makovú plnku. Tú som pripravila zmiešaním a prevarením všetkých surovín, pričom na záver som pridala na malé kocky nakrájaný toastový chlieb a práve ten dal plnke "bobaľkový" charakter. Na mak som uložila jahody, ktoré som pokvapkala alkoholom-môže byť ľubovoľný, ja som zvolila Amaretto.
Rúru som mala predhriatu na 170 stupňov a koláč sa mohol 20 minút zapekať. Kým sa to všetko pieklo, uvarila som vanilkovú zálievku klasicky ako puding a po 20 minútach som ňou preliala jahody.
Zase som koláč piekla 20 minút a potom už len mlsala.
Zdroj:Kuchyne.cz
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára