Koláče s kyslastým ovocím resp. v tomto prípade zeleninou mám v lete veľmi rada. Keď sa začne rebarborová sezóna, hneď sa vrhám na ružovkasto zelené stonky a v ústach sa mi už zbiehajú slinky. Často mám pocit, že rebarboru nakupujem len ja, lebo väčšinou pri pokladni vysvetľujem čo to je, ale priznám sa, že ešte pred nedávnom som o tom ako vlastne vyzerá rebarbora tiež ani len netušila. Jej chuť som mala zafixovanú z detstva, ale nikde som nevedela nájsť tú zázračnú rastlinu. Až raz v hypermarkete mi pohľad padol na niečo čo pripomínalo stonkový zeler a keď som zistila, že je to rebarbora bez rozmýšľania som ju nakúpila v hojnom množstve ani len netušiac ako ju využijem. Doma som hneď sadala za internet a hľadala recepty. Džemy, peny, kompóty, koláče...no bolo toho na moje prekvapenie požehnane. Vtedy to u mňa vyhral rebarborovo-jahodový koláč s posýpkou a presne ten si upečiem aj dnes.
Rebarborovo-jahodový koláč s orechovou posýpkou
Linecké cesto :
- 300 g masla
- 300 g práškového cukru
- 4 vajcia
- 600 g polohrubej múky
- 4 lyžičky prášku do pečiva
Ovocná náplň:
- rebarbora
- jahody
- škorica
- kryštálový cukor
- vanilka
Orechová posýpka:
- 180 g hrubej múky
- 160 g kryštálového cukru
- 130 g masla
- 30 g pomletých mandlí
Hneď v úvode nášho pečenia je dobré pripraviť si ovocie. Rebarbore orežeme konce a umyjeme v teplej vode. Následne ju nakrájame na kúsky, ktoré si dáme do väčšej misky a pridáme umyté jahody. Všetko ovocie zasypeme cukrom podľa vlastnej chute, poprášime škoricou a premiešame. Kým ovocie odpočíva, pripravíme si linecké cesto, ktoré je redšej konzistencie takže nie je možné ho rozváľať a prenášať na plech. Odporúčam preto odoberať kusy cesta a klásť ho rovno na suchý plech, ktorý nemusí byť vymastený, kedže cesto je dostatočne tukové. Cesto si následne rukou poroztláčame na celý plech a navrstvíme ovocie aj so šťavou, ktorú nám pustilo.
Ovocnú vrstvu posypeme posýpkou, ktorú si pripravíme z múky, cukru, mäkkého masla a pomletých mandlí.
Koláč pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov C pokiaľ nám okraje cesta nezhnednú. Po upečení odporúčam počkať, aj keď je to ťažké, a nakrájať ho radšej po vychladnutí, aby sa nám cesto nerozsýpalo.
A tu už máme výsledný efekt ... prajem vám dobrú chuť s rebarborou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára