Stránky

streda 26. marca 2014

Koláč DOBROTA

Cesto:
  • 8 vajec
  • 8 polievkových lyžíc práškového cukru
  • 10 polievkových lyžíc polohrubej múky
  • 2 polievkové lyžice kakaa
Pudingový krém:
  • 1 liter mlieka
  • 160 g Zlatého klasu
  • 340 g masla
  • 100 g kryštálového cukru
  • 2 vanilkové cukre
  • 2 polievkové lyžice kakaa
  • rum
Orechová plnka:
  • 70 g orechov
  • 50 g práškového cukru
  • vanilkový cukor
  • mlieko
  • rum
Na ozdobu:
  • ovocie - jahody, kivi, mandarínky
  • 500 ml šľahačky
Ingrediencie pripravené na cesto rozdelíme na polovicu a upečieme dva pláty piškótového cesta - pečieme na papieri na pečenie pri teplote 180 stupňov.
Z upečených plátov stiahneme papier a necháme ich vychladnúť.
Pudingový krém uvaríme z mlieka, pudingu, cukru a vanilkového cukru. Necháme ho vychladnúť a primiešame rum - približne dve polievkové lyžice. Maslo vyšľaháme a pridávame pomaly vychladený pudingový krém.
Do polovice krému pridáme kakao, druhá polovica ostane vanilková.
Orechovú plnku uvaríme z orechov, práškového cukru, vanilky a mlieka, ktoré pridávame podľa potreby opatrne tak, aby orechy neboli riedke. Na záver primiešame rum.
Cesto aj plnky máme pripravené môžeme plniť piškótové pláty.
Na prvý plát nanesieme vanilkovú plnku a poukladáme na neho kúsky ovocia - ja dávam vždy kompótové ovocie, ako jahody alebo mandarínky v kombinácii s kivi. Na túto vrstvu položíme druhý plát cesta, natrieme ho orechovou plnkou a nanesieme kakaový krém. Znova poukladáme ovocie a povrch koláča potrieme vyšľahanou šľahačkou - ja používam rastlinnú lebo lepšie drží tvar, ale je možné použiť aj klasickú šľahačku so stužovačom. Vrch koláča môžeme dozdobiť nastrúhanou čokoládou alebo posypať grankom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára