pondelok, 5. augusta 2013

Marhuľový kysnutý koláč

Cesto:
  • 300 ml mlieka
  • 1/2 kg polohrubej múky
  • 2 sáčky sušených kvasníc
  • 4 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • 150 g masla
  • 3 žĺtka
Plnka:
  • čerstvé mäkké marhule
Posýpka:
  • 180 g hrubej múky
  • 160 g kryštálového cukru
  • 130 g masla
  • 30 g pomletých mandlí alebo mandľových lupienkov
Z mlieka, múky, kvasníc, cukru, masla a žĺtok si vypracujeme cesto. Ak by sa vám zdalo, že je cesto riedke pridajte ešte dve polievkové lyžice polohrubej múky.
Vymiesené cesto necháme kysnúť približne hodinu a potom rozdelíme na dve časti. Každý kus cesta rozváľame na tenší plát a dáme na hlboký plech vystlaný papierom na pečenie. Cesto necháme kysnúť približne 10 minút.
Marhule umyjeme a vyberieme kôstku. Poukladáme tesne vedľa seba na nakysnuté cesto a necháme ešte 10 minút kysnúť.
Medzitým si pripravíme posýpku. Ľahko medzi prstami premiešavame všetky ingrediencie na posýpku tak, aby sme dostali jemnú mrveničku.
Posýpku rozsypeme na dva koláče a dáme do rúry piecť na 180 stupňov približne 15-20 minút. Ak sú okraje koláča nahnedlé koláč vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára