Krém:
- 250 ml mlieka
- 3 žĺtky
- 25 g hladkej múky
- 75 g práškového cukru
- vanilka
- 180 ml šľahačkovej smotany
- 20 g práškového cukru
Alchermes (je možné nahradiť ho aj jahodovou vodkou)
2 lístkové cestá na štrúdľu
Koláč som piekla vo forme o veľkosti 35x23 cm. Piškótové cesto si pripravíme zmiešaním žĺtok s práškovým cukrom a vanilkou. Následne pridáme sneh z bielok a po častiach zamiešame aj múku.
Upečieme vo forme vystlanej papierom na pečenie. Rovnako tak upečieme aj dve lístkové cestá. Veľkosť lístkového cesta si ale musíme prispôsobiť veľkosti formy, takže budeme musieť kus vyváľaného štrúdľového cesta odrezať respektíve odstrihnúť. Lístkové cesto popicháme nahusto vidličkou a pečieme pri 220 stupňoch približne 20 minút.
Krém si pripravíme tak, že žĺtka vymiešame s cukrom a pridáme múku. Celé to zalejeme teplým mliekom a pri miernej teplote uvaríme za stáleho miešania krém. Ten necháme vychladnúť, a aby sa nám netvorila na povrchu kôra, tak ho pravidelne premiešavame. Medzitým si pripravíme šľahačku, ktorú vyšľaháme s cukrom a pridáme do vychladeného pudingu. Ak chceme krém hustejší tak šľahačky pridáme menej.
Keď už máme všetko pekne pripravené môžeme koláč navrstviť. Na dno formy položíme jeden plát upečeného lístkového cesta. potrieme polovicou pudingového krému, posypeme čokoládovými lupienkami alebo strúhanou čokoládou a položíme naň piškótový korpus. Ten popicháme vidličkou a polejeme ho približne 1,5 dl alkoholu. Alchermes dá diplomatickým rezom tú pravú taliansku chuť aj pekné červené zafarbenie, ale kto ho nemá môže ho nahradiť jahodovou vodkou. Ja som použila Alchermes v pomere 1dl alkohol 0,5 dl vody.
Keď cesto nasiakne tekutinou, tak ho opatrne potrieme zvyšným krémom a posypeme čokoládou. Na vrch znova uložíme plát lístkového cesta, pocukrujeme práškovým cukrom a celé to dáme do chladničky. Najlepšie je urobiť tento zákusok večer, aby cestá do rána poriadne nasiakli alkoholom a krémom. Potom už len krájame a mlsáme.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára