utorok, 6. novembra 2012

Durínsky ovocný koláč

Cesto:
  • 250 g hladkej múky
  • 20 g droždia
  • 50 g kryštálového cukru
  • 100 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 1 vanilkový cukor
  • 75 g rozpusteného masla
  • kôra z jedného citróna
  • štipka soli

Zálievka:
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 2 vajcia
  • 75 g kryštálového cukru
  • citrónová šťava z jedného citróna
  • pol čajovej lyžičky škorice

Posýpka:
  • 3 polievkové lyžice polohrubej múky
  • 2 polievkové lyžice práškového cukru
  • 50 g masla
  • pol čajovej lyžičky škorice
  • ovocie
Cesto si zamiesime a necháme kysnúť približne hodinu. Zatiaľ si pripravíme okrúhlu formu, tú si vymastíme maslom a zálievku, ktorú získame zmiešaním všetkých pripravených ingrediencií. Posýpku alebo mrveničku pripravíme tak, že múku, cukor a škoricu premiesime jemne rukami s nadrobeným polotuhým maslom.
Vykysnuté cesto roztiahneme mokrými alebo pomúčenými rukami vo forme tak, aby okraje boli vyvýšené. Na cesto poukladáme ovocie, v mojom prípade to boli sterilizované marhule, ale môže byť akékoľvek čerstvé či mrazené ovocie podľa vlastného výberu. Takto pripravený koláč necháme asi 15 minút podkysnúť a pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 10 minút. Následne ho z rúry vyberieme a zalejeme zálievkou. Pečieme ďalej 15 minút. Na záver posypeme koláč posýpkou a dopečieme ešte 15 minút.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára