piatok, 6. júla 2012

Durínsky makový koláč s marhuľami

Cesto:
  • 500 g hladkej múky
  • 1 sáčok sušeného droždia
  • 100 kryštálový cukor
  • 200 ml mlieka
  • 2 vajíčka
  • 2 vanilkové cukre
  • štipka soli
  • 150 g masla
  • kôra z citróna
Maková plnka:
  • 1 liter mlieka
  • 350 g krupice
  • 200 g kryštálového cukru
  • 500 g maku
  • 200 g masla
  • 1 fľaštička jablčnej detskej výživy
Vanilková poleva:
  • 500 ml mlieka
  • 1 vanilkový puding
  • 5 polievkových lyžíc kryštálového cukru
  • 5 vajec
  • 150 g masla
  • ovocie (nie je povinné)
Včera som chcela vyskúšať nejaký koláč, v ktorom by sa dali využiť marhule a keďže som nemala chuť na žiadnu klasickú bublaninu, tak prišiel na rad tento skvelý makový koláč. Priznám sa, že som ho piekla prvýkrát a preto niektoré veci nevyšli tak ako som si predstavovala, ale nič nebráni tomu, aby sa tieto malé ,muchy, vychytali nabudúce.
Cesto som si dala do pekárničky na premiesenie a vykysnutie.
Príprava makovej plnky ma okamžite nadchla lebo jej základom je klasická varená krupica, ktorú ja milujem. V litri mlieka som si rozhabarkovala krupicu a cukor a na miernom plameni som uvarila hustú kašu. Do uvarenej krupice som zamiešala maslo, ktoré sa v teplej kaši krásne rozpustí a pomaly som prisypávala mak. V závere som pridala jablčnú detskú výživu a maková plnka bola hotová.
Vanilkovú polevu som uvarila z mlieka, cukru a vanilkového pudingu. Hustý puding stiahneme z plameňa a zamiešame do neho maslo a postupne aj žĺtka. Kašu vždy premiešavame, aby sa na povrchu nevytvorila kôra. Z piatich bielok si vyšľaháme sneh a pomaly pridáme do pudingu.
Vykysnuté cesto si priamo z pekárničky hodíme na hlboký plech vymastený maslom a mokrými rukami ho pekne roztiahneme po celom plechu. Na cesto navrstvíme makovú plnku a ak máte chuť použiť ovocie tak je správny čas. Ja som použila čerstvé kyslasté marhule. Celý povrch koláča zalejeme pudingovou polevou a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 45 minút.
No a čo moje zistenia? Cesto fantastické, maková plnka výborná. Jediné čo sa mi nepozdávalo bolo množstvo vanilkovej polevy, ktorá sa už po naliatí až vylievala z plechu a nakoniec sa aj zle prepiekla. Takže nabudúce použijem polevu len v tenkej vrstve, aby to bolo prepečené, pekné a tiež chutné.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára