sobota, 23. júna 2012

Mandľový koláč s čučoriedkami

Hnietené cesto:
  • 100 g práškového cukru
  • 420 g hladkej múky
  • 115 g masla
  • štipka soli
  • citrónová kôra
  • 1 vajce
Vanilkový puding:
  • 250 ml mlieka
  • vanilkový lusk
  • 65 g kryštálového cukru
  • 30 g kukuričného škrobu
  • 2 žĺtky
  • pár kvapiek Amaretta
Mandľové miešané cesto:
  • 100 g mandľovej múčky
  • 100 g masla
  • 100 g kryštálového cukru
  • 2 vajcia
  • vanilkový extrakt
  • ovocie
Cesto zamiesime z pripravených ingrediencií a uložíme ho v potravinovej fólii na hodinu do chladničky. Kým sa nám cesto chladí pripravíme si vanilkový puding.
Mlieko dáme variť spolu s vanilkovým luskom a v extra miske si vymiešame dva žĺtky s cukrom. Keď sú vymiešané do penista postupne pridávame škrob. Vriace mlieko stiahneme z plameňa a pomaly pridávame za stáleho šľahania k žĺtkovej mase. Mlieko so žĺtkami vrátime znova na plameň a varíme dokiaľ puding nezhustne. Ak puding začne hustnúť treba ho hneď stiahnuť z plameňa a rýchlo miešať, aby sa neurobili hrudky.
Puding za občasného miešania vychladíme. Mandľové cesto si pripravíme vyšľahaním masla s cukrom, ku ktorým pridáme dve celé vajíčka, vanilkový extrakt a mandľovú múčku-na jemno zomleté lúpané mandle. Vychladený puding pridáme do mandľového cesta a premiešame.
Okrúhlu formu vymastíme jemne maslom a z pripraveného cesta si odkrojíme asi štvrtinku, ktorú neskôr použijeme ako mriežku. Väčšiu časť cesta prstami rovnomerne roztlačíme vo forme. Nalejeme mandľové cesto a na vrch poukladáme ovocie. Ja som použila čučoriedky, ale vhodné sú aj jahody či černice.
Zvyšné cesto si vyváľame na pomúčenej doske a radielkom nakrájame prúžky, z ktorých budeme vytvárať mriežku. Mriežku potrieme rozšľahaným žĺtkom a pečieme asi 25-30 minút na teplote 190 stupňov. Koláčik je fantastický jemný a preto odporúčam ochutnať.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára