Stránky

nedeľa, 3. marca 2013

Škoricový kringel

Cesto:
  • 300 g hladkej múky
  • 1 polievková lyžica cukru
  • pol čajovej lyžičky soli
  • 1 sáčok sušeného droždia
  • 30 g roztopeného masla
  • 1 vaječný žĺtok
  • 120 ml mlieka (podľa potreby)
Škoricová plnka:
  • 3 čajové lyžičky škorice
  • 5 polievkových lyžíc kryštálového cukru
  • 50 g roztopeného masla
Suroviny na cesto zamiesime, pričom mlieka do cesta pridávame postupne tak, aby bolo vláčne a odlepovalo sa pri miesení od steny misky.  Necháme ho hodinu vykysnúť.
Škoricovú plnku pripravíme z roztopeného masla, do ktorého zamiešame cukor a škoricu.
Keď cesto vykysne rozváľame ho na hrúbku asi 1cm a potrieme ho plnkou, pričom si asi jednu polievkovú lyžicu plnky necháme ešte na záverečné potretie koláča.

Koláč zrolujeme do rolády a v strede ho celý po dĺžke prekrojíme na polovicu. Na jednej strane cesto spojíme a urobíme vrkoč. V závere z vrkoča vytvoríme veniec, ktorý opatrne prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Povrch koláča potrieme zvyšnou plnkou a dáme do vyhriatej rúry upiecť na 200 stupňov približne 20-25 minút.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára