Stránky

pondelok, 14. januára 2013

Syrové pagáčiky

Znova niečo prudko jedlé, niečo čo sa nehodí na dietne dni, niečo čomu proste nepoviete nie.


  • 500 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 2 vaječné žĺtky
  • 200 ml kyslej smotany
  • 100 ml mlieka
  • 1 čajovú lyžičku cukru
  • 1 čajovú lyžičku soli
  • 1 sáčok sušeného droždia
  • 100 g strúhaného syra
  • 1 vajce na potretie
Z múky, masla, žĺtkov, kyslej smotany, mlieka, soli, cukru, droždia a 50 g strúhaného syra vypracujeme vláčne cesto. Ak by cesto bolo hustejšie pridáme viac mlieka, ale pridávame opatrne po troške.
Cesto si na pomúčenej doske rozváľame na hrúbku asi 1cm a následne ho preložíme zhora dole (na stred cesta), zdola hore a následne preložíme sprava doľava a zľava doprava. Dostaneme kocku poskladaného cesta, ktoré necháme pod utierkou 20 minút odpočívať a znova cesto rozváľame a podľa rovnakého postupu poskladáme. Takto to urobíme trikrát. Po poslednom preložení cesto rozváľame asi na hrúbku 2cm a vykrajujeme kolieska, ktoré potrieme osoleným vajíčkom a posypeme strúhaným syrom. Pagáčiky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ich postáť ešte 10 minút. Následne ich pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 20 minút.
Z tejto dávky vyšlo približne 45 kusov pagáčikov.

1 komentár: