Anglický muffin je typ kysnutého chleba plochého kruhového tvaru. Podáva sa rozdelený na dve polovice natretý maslom, džemom, prípadne naplnený ako sendvič. Chutný je aj v toastovanej forme. Jeho história siaha do 10. až 11. storočia, kedy bol jedlom chudobných ľudí. Netrvalo dlho a muffin zožal úspech aj u ľudí z vyšších vrstiev a stal sa obľúbeným doplnkom k čaju. Skutočne veľkú popularitu však muffin zaznamenáva až v 18. storočí, kedy začali vznikať továrne na výrobu muffinov a do začiatku 19. storočia ich boli tucty. O roznášku muffinov sa staral "muffin man", ktorý ich roznášal po uliciach a popritom vyzváňal zvoncom, aby si ľudia prišli po tovar.
Americký muffin je malý kyprený koláčik pečený v oddelených formách. Ich súčasťou sú často orechy, ovocie či čokoláda.
- 300 g polohrubej múky (recept na cca 30 ks muffinov)
- 300 g hladkej múky
- 6 vajec
- 400 g kryštálového cukru
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 1 a pol masla
- 3 vanilky
- 1 a pol prášku do pečiva
- horká čokoláda
- mliečna čokoláda
- marcipán
- ovocie
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára