utorok, 17. septembra 2013

Makovo slivkový kysnutý koláč

  • 400 g hladkej múky
  • 60 g cukru
  • 1 sáčok sušeného droždia
  • štipka soli
  • 100 g masla
  • 150 ml mlieka (podľa potreby)
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • citrónová kôra
Maková plnka:
  • 300 g mletého maku
  • mlieko
  • práškový cukor
  • slivky
  • marhuľový džem
Kysnuté cesto si zamiesime z pripravených ingrediencií, pričom


mlieka pridáme podľa potreby tak, aby bolo vláčne. Na teplom mieste necháme cesto vykysnúť a medzitým si pripravíme makovú plnku.
Mletý mak zalejeme mliekom v takom množstve, aby maková plnka nebola veľmi riedka a osladíme podľa vlastnej chuti. Makovú plnku krátko povaríme a necháme vychladnúť.
Vykysnuté cesto rozváľame a rozdelíme na tri časti. Každú časť potrieme makovou plnkou a zvinieme do valca. Takto pripravené tri valčeky ukladáme do tvaru slimáka do vymastenej tortovej formy. Do medzier vkladáme umyté a vykôstkované polovičky sliviek. Koláč zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste ešte 15 minút vykysnúť.
Pečieme pri teplote 180 stupňov 40 minút. Po upečení potrieme koláč džemom a pocukrujeme práškovým cukrom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára