- 400 g hladkej múky
- 60 g cukru
- 1 sáčok sušeného droždia
- štipka soli
- 100 g masla
- 150 ml mlieka (podľa potreby)
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- citrónová kôra
- 300 g mletého maku
- mlieko
- práškový cukor
- slivky
- marhuľový džem
mlieka pridáme podľa potreby tak, aby bolo vláčne. Na teplom mieste necháme cesto vykysnúť a medzitým si pripravíme makovú plnku.
Mletý mak zalejeme mliekom v takom množstve, aby maková plnka nebola veľmi riedka a osladíme podľa vlastnej chuti. Makovú plnku krátko povaríme a necháme vychladnúť.
Vykysnuté cesto rozváľame a rozdelíme na tri časti. Každú časť potrieme makovou plnkou a zvinieme do valca. Takto pripravené tri valčeky ukladáme do tvaru slimáka do vymastenej tortovej formy. Do medzier vkladáme umyté a vykôstkované polovičky sliviek. Koláč zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste ešte 15 minút vykysnúť.
Pečieme pri teplote 180 stupňov 40 minút. Po upečení potrieme koláč džemom a pocukrujeme práškovým cukrom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára