Stránky

nedeľa, 19. mája 2013

Vianočka

  • 500 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 1 sáčok sušeného droždia
  • štipka soli
  • 5 polievkových lyžíc cukru
  • 2,5 - 3 dl mlieka
  • 50 g rozpusteného masla
Z pripravených ingrediencií si zamiesime vláčne cesto a necháme na teplom mieste vykysnúť. Mlieko pridávame postupne podľa potreby.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 pásov. Z troch upletieme vrkoč a na neho položíme dva prepletené pásy, ktoré zabezpečíme špajlami, aby sa pri pečení vianočka nedeformovala.
Celú vianočku potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme mandľovými lupienkami a upečieme v predhriatej rúre na 170 stupňov približne 40-45 minút.
Po upečení špajle vyberieme a necháme vianočku vychladnúť.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára