Stránky

streda, 8. mája 2013

Chinois - citrón, jahoda

  • 480 g hladkej múky
  • 100 ml mlieka (a viac)
  • 1 sáčok sušeného droždia
  • 115 g masla
  • štipka soli
  • 50 g cukru
  • 2 vajcia
Citrónová plnka:
  • 200 g práškového cukru
  • kôra z dvoch citrónov
  • šťava z jeden a pol citróna
  • 25 g masla
Jahodová plnka:
  • jahody
  • 2 polievkové lyžice cukru
Citrónová poleva:
  • 150 g práškového cukru
  • citrónová šťava
Cesto si zamiesime a ak sa nám zdá, že je husté pridávame po troške mlieko, pokým nie je cesto vláčne. Necháme hodinu kysnúť a medzitým si pripravíme jahody, ktoré umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Na panvici ich prehrejeme s dvoma lyžicami cukru a necháme vychladnúť.
Citrónovú polevu pripravíme vymiešanín práškového cukru s citrónovou kôrou a šťavou. Plnka by mala byť hustejšia, ale rozotierateľná.
Po vykysnutí cesto rozváľame a potrieme roztopeným maslom. Na maslo nanesieme tenkú vrstvu citrónovej plnky a jahody bez šťavy. Cesto zrolujeme do rolády a krájame hrubšie kúsky. Do maslom vymastenej formy ukladáme roládky tak, aby boli rezom otočené hore. Pod utierkou necháme kysnúť ešte hodinu a potom pečieme pri teplote 180 stupňov 25-30 minút.
Upečené chinois polejeme citrónovou polevou, ktorú pripravíme z práškového cukru a citrónovej
 šťavy v takom množstve, aby poleva bola redšej konzistencie.

2 komentáre:

  1. Chinois robím len s vanilkovým pudingom a čokoládou, ale tento musí byť ešte lepší ! Upečiem teraz pre deti do školy na Christmas day, som zvedavá :-). Ale musím povedať, že máš tu kopec iných super receptov :-).
    http://yummysweets-rikinka.blogspot.co.uk/

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dobry den rikinka, dufam, ze sa ti recept podaril a chinois chutil aj v tejto netradicnej obmene. Dakujem Mariana

    OdpovedaťOdstrániť