Stránky

streda 7. novembra 2012

Perníkový motanec

Recept, ktorý mám od svojej mamky som piekla prvýkrát, ale ako sa hovorí čo je od mamky to je najlepšie a mne sa to potvrdí vždy.

Cesto:
  • 600 g hladkej múky
  • 4 vajcia
  • 100 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 4 čajové lyžičky perníkového korenia
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 1 čajová lyžička sódy
  • 4 polievkové lyžice medu
Plnka:
  • slivkový lekvár
  • mandle
  • vlažské orechy
  • hrozienka
  • brusnice
  • kandizované ovocie


Cesto si zamiesime a ak by sa vám zdalo, že je redšie pridajte ešte lyžicu alebo dve múky. Cesto musí byť pevné, aby sa dalo pekne rozváľať. Takto pripravené cesto rozdelíme na dva bochníčky a necháme v teple oddychovať vo fólii 3-4 hodiny. Potom ho na pomúčenej doske rozváľame na hrúbku približne 0,5 cm a nahrubo potrieme slivkovým lekvárom. Lekvár posypeme zmesou orechov, hrozienok, brusníc a kandizovaného ovocia podľa vlastnej chute. Ja som to všetko nahrubo posekala v mixéri, ale orechy môžu byť kľudne aj celé v koláči to nebude vadiť.
Koláč pomaly zrolujeme ako makovník a prenesieme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Povrch dvoch rolád potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 25 minút.

1 komentár:

  1. Vynikajúci,vianočnýa u nás tradičný. Dobrú chuť a krásne vianoce.

    OdpovedaťOdstrániť