Cesto:
- 600 g hladkej múky
- 4 vajcia
- 100 g masla
- 200 g práškového cukru
- 4 čajové lyžičky perníkového korenia
- 1 čajová lyžička škorice
- 1 čajová lyžička sódy
- 4 polievkové lyžice medu
- slivkový lekvár
- mandle
- vlažské orechy
- hrozienka
- brusnice
- kandizované ovocie
Cesto si zamiesime a ak by sa vám zdalo, že je redšie pridajte ešte lyžicu alebo dve múky. Cesto musí byť pevné, aby sa dalo pekne rozváľať. Takto pripravené cesto rozdelíme na dva bochníčky a necháme v teple oddychovať vo fólii 3-4 hodiny. Potom ho na pomúčenej doske rozváľame na hrúbku približne 0,5 cm a nahrubo potrieme slivkovým lekvárom. Lekvár posypeme zmesou orechov, hrozienok, brusníc a kandizovaného ovocia podľa vlastnej chute. Ja som to všetko nahrubo posekala v mixéri, ale orechy môžu byť kľudne aj celé v koláči to nebude vadiť.
Koláč pomaly zrolujeme ako makovník a prenesieme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Povrch dvoch rolád potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 25 minút.
Vynikajúci,vianočnýa u nás tradičný. Dobrú chuť a krásne vianoce.
OdpovedaťOdstrániť