Cesto:
- 2 poháre mlieka (odmerka 250ml)
- pol pohára oleja
- pol pohára kryštálového cukru
- 1 balíček sušených kvasníc
- 4 a pol pohára hladkej múky
- pol čajovej lyžičky sódy
- pol čajovej lyžičky prášku do pečiva
- pol čajovej lyžičky soli
- 3/4 pohára kryštálového cukru
- 4 polievkové lyžice škorice
- 3/4 pohára mäkkého masla
- 110 g masla
- 1 pohár hnedého cukru
- 1 polievková lyžica javorového sirupu
- 2 polievkové lyžice mlieka
- jablká
V miske si vymiešame škoricovú plnku z mäkkého masla (nie roztopeného), škorice a cukru.
Karamel si pripravíme tak, že do hrnca dáme roztopiť maslo s cukrom a zalejeme to javorovým sirupom a mliekom. Túto karamelovú omáčku chvíľu povaríme pokiaľ sa rozpustí cukor a následne ju nalejeme do pekáča, v ktorom budeme piecť osie hniezda. Pri varení dávame pozor, aby omáčka neskaramelizovala priveľmi, takže odporúčam takú bledohnedú farbu za stáleho miešania. Do karamelu si na drobné kocky nakrájame ošúpané jabĺčka. Budeme potrebovať asi tak 5-6 malých jabĺk.
Takto pripravený pekáč už čaká na svoje osie hniezda, na ktoré cesto nám už medzičasom poriadne nakyslo. Dosku na ktorej budeme pracovať si pomúčime a vyváľame plát, ktorý potrieme škoricovou plnkou. Opatrne plát zrolujeme ako keď robíme makovník a potom už len krájame hrubšie kolieska, ktoré ukladáme rezom dole do pekáča priamo na jablká. Takto vyplníme celý pekáč a necháme pod utierkou ešte 30 minút kysnúť.
Rúru si predhrejeme na 190 stupňov a pripravené osie hniezda hodíme do vyhriatej rúry. Pečieme 20-25 minút.
Po upečení necháme všetko vychladnúť, ak to vydržíme samozrejme :) a potom celý pekáč preklopíme na väčšiu tácku a jeme do zbláznenia.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára