nedeľa 19. mája 2013
Jahodovo-rebarborový džem
V hrnci varíme umyté na malé kúsky nakrájané jahody a rebarboru s kryštálovým cukrom dovtedy, kým nie je rebarbora mäkká. Potom ovocie pomixujeme a pridáme želírovací cukor. Varíme ešte 5 minút a plníme do zaváracích pohárov. Džem sterilizujeme 5 minút.
Vianočka
- 500 g hladkej múky
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 1 sáčok sušeného droždia
- štipka soli
- 5 polievkových lyžíc cukru
- 2,5 - 3 dl mlieka
- 50 g rozpusteného masla
Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 pásov. Z troch upletieme vrkoč a na neho položíme dva prepletené pásy, ktoré zabezpečíme špajlami, aby sa pri pečení vianočka nedeformovala.
Celú vianočku potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme mandľovými lupienkami a upečieme v predhriatej rúre na 170 stupňov približne 40-45 minút.
Po upečení špajle vyberieme a necháme vianočku vychladnúť.
nedeľa 12. mája 2013
Chinois - orechy, jablko
Plnka:
Medzitým si pripravíme plnku a to tak, že premiešame orechy so šľahačkovou smotananou, cukrom, škoricou, roztopeným maslom a ošúpaným na malé kúsky nakrájaným jablkom.
Vykysnuté cesto rozváľame na hrúbku asi 1cm a potrieme plnkou. Zrolujeme do rolády a krájame asi 4cm kúsky, ktoré ukladáme do maslom vymasteného pekáča tesne vedľa seba rezom hore.
Necháme pol hodiny kysnúť a upečieme na teplote 180 stupňov 30-35 minút.
- 200 g mletých orechov
- 200 ml šľahačkovej smotany
- 45 g masla
- 100 g práškového cukru
- 1 čajová lyžička škorice
- 1 jablko
Medzitým si pripravíme plnku a to tak, že premiešame orechy so šľahačkovou smotananou, cukrom, škoricou, roztopeným maslom a ošúpaným na malé kúsky nakrájaným jablkom.
Vykysnuté cesto rozváľame na hrúbku asi 1cm a potrieme plnkou. Zrolujeme do rolády a krájame asi 4cm kúsky, ktoré ukladáme do maslom vymasteného pekáča tesne vedľa seba rezom hore.
Necháme pol hodiny kysnúť a upečieme na teplote 180 stupňov 30-35 minút.
streda 8. mája 2013
Chinois - citrón, jahoda
- 480 g hladkej múky
- 100 ml mlieka (a viac)
- 1 sáčok sušeného droždia
- 115 g masla
- štipka soli
- 50 g cukru
- 2 vajcia
- 200 g práškového cukru
- kôra z dvoch citrónov
- šťava z jeden a pol citróna
- 25 g masla
- jahody
- 2 polievkové lyžice cukru
- 150 g práškového cukru
- citrónová šťava
Citrónovú polevu pripravíme vymiešanín práškového cukru s citrónovou kôrou a šťavou. Plnka by mala byť hustejšia, ale rozotierateľná.
Po vykysnutí cesto rozváľame a potrieme roztopeným maslom. Na maslo nanesieme tenkú vrstvu citrónovej plnky a jahody bez šťavy. Cesto zrolujeme do rolády a krájame hrubšie kúsky. Do maslom vymastenej formy ukladáme roládky tak, aby boli rezom otočené hore. Pod utierkou necháme kysnúť ešte hodinu a potom pečieme pri teplote 180 stupňov 25-30 minút.
Upečené chinois polejeme citrónovou polevou, ktorú pripravíme z práškového cukru a citrónovej
šťavy v takom množstve, aby poleva bola redšej konzistencie.
nedeľa 7. apríla 2013
Koláč s parížskym krémom
Cesto:
Parížska šľahačka:
Na cesto budeme potrebovať vymiešaných osem žĺtok s cukrom, ku ktorým pridáme hrubú múku. Do cesta pridáme vyšľahaný bielkový sneh. Upečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 12-15 minút.
Pokým sa nám pečie korpus pripravíme si ovocie. Ja som použila maliny, jahody a čučoriedky, ktoré som podusila s troma lyžicami kryštálového cukru približne 10 minút. Ovocie pustí počas dusenia šťavu, teda bude dobré ju precediť, aby korpus príliš nenasiakol.
Z mlieka a pudingu uvaríme hustú kašu a do horúceho pridáme vaječný koňak. Keďže počas veľkonočného pečenia sa mi pozrážali úplne všetky krémy, tentokrát som si povedala, že sa už proste nenaštvem a zvolila som opačný postup. Do vlažného pudingu som postupne zamiešavala (nie zašľahala!) maslo nakrájané na kúsky spolu s cukrom. Maslo sa vo vlažnom pudingu rozpustilo a následne som krém nechala trošku stuhnúť v chladničke.
Na upečený a vychladený korpus som rozotrela podusené ovocie a naniesla krém z vaječného likéru. Vrch koláča zdobí dotuha vyšľahaná parížska šľahačka posypaná strúhanou čokoládou alebo grankom.
Parížska šľahačka:
- 500 ml šľahačkovej smotany
- 100 g horkej čokolády
- 375 ml mlieka
- 1 a pol vanilkového pudingu
- 100 ml vaječného koňaku
- 125 g masla
- 1 a pol polievkovej lyžice práškového cukru
- 3 balíčky mrazeného lesného ovocia
Na cesto budeme potrebovať vymiešaných osem žĺtok s cukrom, ku ktorým pridáme hrubú múku. Do cesta pridáme vyšľahaný bielkový sneh. Upečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 12-15 minút.
Pokým sa nám pečie korpus pripravíme si ovocie. Ja som použila maliny, jahody a čučoriedky, ktoré som podusila s troma lyžicami kryštálového cukru približne 10 minút. Ovocie pustí počas dusenia šťavu, teda bude dobré ju precediť, aby korpus príliš nenasiakol.
Z mlieka a pudingu uvaríme hustú kašu a do horúceho pridáme vaječný koňak. Keďže počas veľkonočného pečenia sa mi pozrážali úplne všetky krémy, tentokrát som si povedala, že sa už proste nenaštvem a zvolila som opačný postup. Do vlažného pudingu som postupne zamiešavala (nie zašľahala!) maslo nakrájané na kúsky spolu s cukrom. Maslo sa vo vlažnom pudingu rozpustilo a následne som krém nechala trošku stuhnúť v chladničke.
Na upečený a vychladený korpus som rozotrela podusené ovocie a naniesla krém z vaječného likéru. Vrch koláča zdobí dotuha vyšľahaná parížska šľahačka posypaná strúhanou čokoládou alebo grankom.
piatok 5. apríla 2013
Čokoládové cookies
- 200 g čokolády horkej alebo mliečnej
- 100 g masla
- 1 polievková lyžica Nutelly
- 220 g hladkej múky
- polovica kávovej lyžičky prášku do pečiva
- 2 vajcia
Pečieme v rúre pri teplote 180 stupňoch 10 minút.
štvrtok 4. apríla 2013
Perníková štrúdľa
Tento recept je niečo ako ,co dúm dal, na rýchlu prípravu niečoho dobrého a netradičného na večeru.
Lístkové cesto na štrúdľu kupujem už rozváľané, takže stačilo len roztiahnuť zrolované cesto a vidličkou nahusto popichať. Potom som cesto potrela hrubšou vrstvou slivkového lekváru a keďže som mala zvyšné už dávno tvrdé perníčky, tak som ich postrúhala a nasypala na lekvár. Kto nemá takéto suché perníky myslím, že dobrý môže byť aj klasický perník z obchodu, ktorý môžeme pomrviť na malé omrvinky. Na perníkovú vrstvu som dala mix orechov - lieskovce, mandle a vlašské orechy, ktoré som nahrubo nasekala a pridala som ešte brusnice.
Štrúdľu som zrolovala, potrela mliekom a dala piecť na mastnom papieri pri teplote 180 stupňov približne 25 - 30 minút.
Hotovú vychladenú štrúdľu som nakrájala na trojuholníky. Moje mužstvo bolo výsledkom oslnené tak dúfam, že poteší aj vás.
Lístkové cesto na štrúdľu kupujem už rozváľané, takže stačilo len roztiahnuť zrolované cesto a vidličkou nahusto popichať. Potom som cesto potrela hrubšou vrstvou slivkového lekváru a keďže som mala zvyšné už dávno tvrdé perníčky, tak som ich postrúhala a nasypala na lekvár. Kto nemá takéto suché perníky myslím, že dobrý môže byť aj klasický perník z obchodu, ktorý môžeme pomrviť na malé omrvinky. Na perníkovú vrstvu som dala mix orechov - lieskovce, mandle a vlašské orechy, ktoré som nahrubo nasekala a pridala som ešte brusnice.
Štrúdľu som zrolovala, potrela mliekom a dala piecť na mastnom papieri pri teplote 180 stupňov približne 25 - 30 minút.
Hotovú vychladenú štrúdľu som nakrájala na trojuholníky. Moje mužstvo bolo výsledkom oslnené tak dúfam, že poteší aj vás.
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)