- 520 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- 300 g palmarínu alebo masla
- 4 žĺtky
- 1 prášok do pečiva
- štipka soli
- šľahačková smotana cca 200 ml
Plnka:
- strúhané jablká
- strúhanka
- vanilkový cukor
- škorica
Zamiesené cesto dáme do mikroténového sáčku a necháme odpočívať v chlade asi hodinu.
Medzitým si očistíme jablká a nastrúhame ich nahrubo.
Cesto si rozdelíme na dve polovice a obe opatrne rozváľame na pomúčenej doske na veľkosť plechu.
Spodný plát prenesieme na vymastený hlboký plech a posypeme strúhankou, aby cesto príliš nenasiaklo od jabĺk. Následne dáme vrstvu vyžmýkaných jabĺk, ktoré posypeme dvoma škoricovými vanilkami alebo dvoma obyčajnými vanilkami a škoricou. Ak sú jabĺčka veľmi kyslé, tak ich osladíme cukrom ešte predtým, ako ich dáme na cesto.
Na vrstvu jabĺk dáme druhé cesto, ktoré popicháme vidličkou na niekoľkých miestach, aby sa nám pri pečení nenafukovalo.
Koláč pečieme približne 30 minút pri teplote 180 stupňov.
Po dopečení koláč pocukrujeme práškovým cukrom a snažíme sa neskonzumovať ho ešte vriaci :).
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára