Cesto:
- 200 g masla
- 100 g práškového cukru
- 2 polievkové lyžice strúhanej pomarančovej kôry
- 2 polievkové lyžice pomarančovej šťavy
- 2 vajcia
- 500 g hladkej múky
- 3 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 250 g tvarohu
- 100 g marcipánu
- 100 g mandlí
- 25 g nesolených pistácií
- štipka soli
- slivkový lekvár
- 200 g pomletých orechov
- 100 g piškótových omrviniek
- 150 ml mlieka
- 1 žĺtok
- 80 g práškového cukru
- rum
- hrozienka
Vypracujeme cesto a na záver do neho zahnetieme na kúsky nakrájaný marcipán, mandle a pistácie.
Takto pripravené cesto rozváľame na pomúčenej doske a potrieme ho tenkou vrstvou slivkového lekváru. Následne rozotrieme plnku, ktorú sme pripravili z orechov, ktoré sme sparili horúcim mliekom. Do vychladnutých orechov dáme piškóty, ktoré sme si rozmixovali na piškótovú strúhanku, pridáme cukor, žĺtok, hrozienka a rum podľa vlastnej chuti.
Plnka by mala byť dostatočne vlhká, ale nie riedka. Cesto potreté lekvárom a orechovou plnkou zrolujeme do rolády a pečieme 45 minút pri teplote 180 stupňov na papieri na pečenie. Celý tento čas by mala byť štóla prikrytá alobalom. Po 45 minútach dáme alobal zo štóly dole a dopečieme ešte približne 25 minút. Štóla musí byť na povrchu jemne hnedá.
Po vybratí z rúry ju potrieme roztopeným maslom a pocukrujeme práškovým cukrom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára