Stránky

streda 5. decembra 2012

Vianočná štóla trošku ináč

Recept som si vybrala z časopisu Dobré jedlo a toto netradičné prevedenie ma veľmi zaujalo...a musím povedať, že nesklamalo. Koláč je ľahký a nie príliš sladký, čo je aspoň pre mňa vyhovujúce a hlavne veľa veľa orieškov.
Cesto:
  • 200 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 2 polievkové lyžice strúhanej pomarančovej kôry
  • 2 polievkové lyžice pomarančovej šťavy
  • 2 vajcia
  • 500 g hladkej múky
  • 3 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 250 g tvarohu
  • 100 g marcipánu
  • 100 g mandlí
  • 25 g nesolených pistácií
  • štipka soli
  • slivkový lekvár
Plnka:
  • 200 g pomletých orechov
  • 100 g piškótových omrviniek
  • 150 ml mlieka
  • 1 žĺtok
  • 80 g práškového cukru
  • rum
  • hrozienka
Zmäknuté maslo si vymiešame s práškovým cukrom a pomarančovou kôrou, ktorú si nahrubo nastrúhame - na strúhadle, ktorým strúhame jablká. Pridáme šťavu z pomaranča, vajcia, múku s práškom do pečiva, štipku soli a tvaroh, vďaka ktorému je cesto krásne vláčne.
Vypracujeme cesto a na záver do neho zahnetieme na kúsky nakrájaný marcipán, mandle a pistácie.
Takto pripravené cesto rozváľame na pomúčenej doske a potrieme ho tenkou vrstvou slivkového lekváru. Následne rozotrieme plnku, ktorú sme pripravili z orechov, ktoré sme sparili horúcim  mliekom. Do vychladnutých orechov dáme piškóty, ktoré sme si rozmixovali na piškótovú strúhanku, pridáme cukor, žĺtok, hrozienka a rum podľa vlastnej chuti.
Plnka by mala byť dostatočne vlhká, ale nie riedka. Cesto potreté lekvárom a orechovou plnkou zrolujeme do rolády a pečieme 45 minút pri teplote 180 stupňov na papieri na pečenie. Celý tento čas by mala byť štóla prikrytá alobalom. Po 45 minútach dáme alobal zo štóly dole a dopečieme ešte približne 25 minút. Štóla musí byť na povrchu jemne hnedá.
Po vybratí z rúry ju potrieme roztopeným maslom a pocukrujeme práškovým cukrom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára