Vanilkový puding:
- 250 ml mlieka
- vanilkový lusk
- 65 g kryštálového cukru
- 30 g kukuričného škrobu
- 2 žĺtky
- pár kvapiek Amaretta
- 100 g mandľovej múčky
- 100 g masla
- 100 g kryštálového cukru
- 2 vajcia
- vanilkový extrakt
- ovocie
Mlieko dáme variť spolu s vanilkovým luskom a v extra miske si vymiešame dva žĺtky s cukrom. Keď sú vymiešané do penista postupne pridávame škrob. Vriace mlieko stiahneme z plameňa a pomaly pridávame za stáleho šľahania k žĺtkovej mase. Mlieko so žĺtkami vrátime znova na plameň a varíme dokiaľ puding nezhustne. Ak puding začne hustnúť treba ho hneď stiahnuť z plameňa a rýchlo miešať, aby sa neurobili hrudky.
Puding za občasného miešania vychladíme. Mandľové cesto si pripravíme vyšľahaním masla s cukrom, ku ktorým pridáme dve celé vajíčka, vanilkový extrakt a mandľovú múčku-na jemno zomleté lúpané mandle. Vychladený puding pridáme do mandľového cesta a premiešame.
Okrúhlu formu vymastíme jemne maslom a z pripraveného cesta si odkrojíme asi štvrtinku, ktorú neskôr použijeme ako mriežku. Väčšiu časť cesta prstami rovnomerne roztlačíme vo forme. Nalejeme mandľové cesto a na vrch poukladáme ovocie. Ja som použila čučoriedky, ale vhodné sú aj jahody či černice.
Zvyšné cesto si vyváľame na pomúčenej doske a radielkom nakrájame prúžky, z ktorých budeme vytvárať mriežku. Mriežku potrieme rozšľahaným žĺtkom a pečieme asi 25-30 minút na teplote 190 stupňov. Koláčik je fantastický jemný a preto odporúčam ochutnať.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára