Stránky

streda 11. novembra 2015

Kokosová torta

  • 6 vajec
  • 1 hrnček cukru
  • 2 vanilkové cukre
  • 1/2 hrnčeka zemiakového škrobu
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 1 polievková lyžica octu
Plnka:
  • 500 ml šľahačkovej smotany
  • 500 g mascarpone
  • 100 g kokosu 
  • 200 g bielej čokolády
  • 3 polievkové lyžice práškového cukru
Posýpka:
  • 2 polievkové lyžice masla
  • 100 g kokosu  
  • 2 polievkové lyžice cukru

1. Žĺtky oddelíme od bielok. Bielky vyšľaháme do tuhého snehu a pridáme cukor a vanilkový cukor.

 
2. Postupne zašľaháme žĺtky a ocot.

 
3. Pridáme zemiakový škrob a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva.



4. Cesto vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a upečieme pri teplote 180 stupňov 35 minút.



5. Upečený korpus vyberieme z formy, odstránime papier na pečenie a rozkrojíme na dve polovice. Korpus necháme vychladnúť.



6. Plnku si pripravíme tak, že šľahačkovú smotanu vyšľaháme do tuha a pridáme mascarpone.


7. Pridáme cukor, kokos a vychladenú roztopenú bielu čokoládu.



8. Takto pripravenou plnkou naplníme tortu tak, aby nám časť plnky ostala aj na zdobenie.



9. Povrch naplnenej torty posypeme kokosovým posypom - maslo roztopíme na panvici, pridáme cukor a kokos a za stáleho miešania opražíme do hneda.





štvrtok 5. novembra 2015

Orechový nepečený zákusok

  • 2 balíčky BEBE keksov
  • 500 ml mlieka + mlieko na polievanie keksov
  • 2 vajíčka
  • 6 polievkových lyžíc cukru
  • 4 polievkové lyžice polohrubej múky
  • vlašské orechy





1. Na dno formy poukladáme prvú vrstvu BEBE keksov a polejeme ich trochou mlieka.

 
2. Nanesieme vrstvu ešte teplej pudingovej plnky.

 
3. Posypeme mletými orechami. Takto vrstvíme až kým neminieme všetok krém. Vrch koláča posypeme orechami a necháme v chladničke najlepšie cez noc, aby keksy nasiakli krémom.

 
4. Krém si pripravíme z 500 ml mlieka, do ktorého dáme dve vajíčka, cukor a polohrubú múku. Všetko rozhabarkujeme a uvaríme hustý puding.



nedeľa 1. novembra 2015

Marhuľové čajové rezy

  • 6 vajec
  • 6 polievkových lyžíc práškového cukru
  • 6 polievkových lyžíc hladkej múky
  • marhuľový džem
  • marhuľový kompót
Plnka:
  • 4 vajcia
  • 2 polievkové lyžice kakaa
  • 8 lyžíc kryštálového cukru
  • 250 g masla
Poleva:
  • 2dcl vody
  • čierny čaj
  • 1 čajová lyžička kakaa
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1 dl rumu

1. Vyšľaháme žĺtky s cukrom.


2. Pridáme múku.

 
3. Vyšľahaný bielkový sneh.

 
4. Upečieme dva piškótové pláty (každá piškóta zo 6 vajec) - ja som robila len z polovičnej dávky, takže cesto som prekrojila na polovicu.

 
5. Prvý plát potrieme marhuľovým džemom a poukladáme na neho marhuľový kompót.

 
 
6. Priklopíme druhým plátom, ktorý polejeme polevou - vodu varíme s čiernym čajom, pridáme kakao, cukor a po vychladnutí rum.

 
7. Vrch koláča potrieme kakaovou plnkou- nad parou miešame elektrickým šľahačom vajíčka s cukrom a kakaom do zhustnutia. Krém necháme vychladnúť a spolu s maslom vyšľaháme hladký krém.

8. Takto pripravený koláč polejeme čokoládovou polevou alebo posypeme čokoládovými hoblinkami.







sobota 17. októbra 2015

Jablkovo tvarohový koláč

  • 500 g polohrubej múky
  • 250 g masla
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 polievkové lyžice kyslej smotany
  • 1 prášok do pečiva
  • 2 vajíčka
Plnka:
  • 800 g jemného tvarohu
  • 2 vajíčka
  • hrozienka
  • 150 g práškového cukru
  • 2 jablká

1. Z ingrediencií pripravených na cesto vypracujeme cesto, ktoré nie je celkom tuhé, ale to nevadí, nebudeme ho váľať, na plech ho budeme skôr kúskovať.

 
 
 
2. Vajíčka vymiešame s cukrom a pridáme tvaroh a hrozienka.


3. Na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie natrháme polovicu cesta  a roztlačíme ho rovnomerne prstami, nalejeme tvarohovú plnku.



 
4. Na tvaroh nastrúhame jablká a posypeme škoricou (ja som jablká ešte posypala vanilkovým cukrom, ale nebolo to potrebné koláč bol už veľmi sladký)

 
5. Vrchnú časť bude zase tvoriť natrhané cesto.

 
6. Koláč pečieme pri teplote 180 stupňov do ružova.


streda 14. októbra 2015

Rýchly jablkový koláč

  • 400 g hladkej múky
  • 170 g práškového cukru
  • 250 g masla
  • 120 g mletých lieskových orechov
  • štipka soli
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
Jablková plnka:
  • 1,5 kg jabĺk
  • 150 g cukru
  • 1 čajová lyžička škorice
  • kôra z jedného citróna
1. Všetky ingrediencie na cesto zmiešame, čím vytvoríme mrveničku.

 
2. Jablká očistíme a nakrájame na tenké plátky, ktoré premiešame s cukrom, škoricou a citrónovou kôrou.

3. Tortovú formu vymastíme maslom a nasypeme tam polovicu mrveničky-cesta.





4. Na cesto dáme jablká a druhú vrstvu mrveničky.


5. Koláč pečieme 50 minút pri teplote 180 stupňov.

utorok 13. októbra 2015

Hruškový brownies - bez múky

  • 5 vajec
  • 200 g horkej čokolády
  • 3/4 hrnčeka roztopeného masla
  • 3/4 hrnčeka cukru
  • štipka soli
Príprava hrušiek:
  • 3 hrušky
  • 1 hrnček cukru
  • vanilkový cukor
  • pol čajovej lyžičky škorice
  • 3 hrnčeky vody
1. Hrušky si ošúpeme a nakrájame na kúsky. Varíme vo vode s ostatnými ingredienciami približne 15 minút a necháme vychladnúť.

 
2. Vo vodnom kúpeli si roztopíme maslo s horkou čokoládou a necháme ju vyhladnúť.

 
 
3. Žĺtky oddelíme od bielok.

4. Žĺtky vymiešame s cukrom a štipkou soli.


 
5. Do vyšľahaných žĺkov opatrne pridáme čokoládu a bielkový sneh z piatich bielok.

 
6. Cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a poukladáme na neho scedené uvarené hrušky.




7. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 45 minút.

 
8. Koláč môžeme potrieť čokoládovou šľahačkou - 250 ml šľahačkovej smotany, 2 polievkové lyžice vanilkového cukru, 2 polievkové lyžice kakaa. Tá moja sa trošku roztiekla, ale to len z dôvodu prílišnej nedočkavosti stravníkov :).