- 500 g hladkej múky
- 250 g masla
- 2 vaječné žĺtky
- 200 ml kyslej smotany
- 100 ml mlieka
- 1 čajovú lyžičku cukru
- 1 čajovú lyžičku soli
- 1 sáčok sušeného droždia
- 100 g strúhaného syra
- 1 vajce na potretie
Cesto si na pomúčenej doske rozváľame na hrúbku asi 1cm a následne ho preložíme zhora dole (na stred cesta), zdola hore a následne preložíme sprava doľava a zľava doprava. Dostaneme kocku poskladaného cesta, ktoré necháme pod utierkou 20 minút odpočívať a znova cesto rozváľame a podľa rovnakého postupu poskladáme. Takto to urobíme trikrát. Po poslednom preložení cesto rozváľame asi na hrúbku 2cm a vykrajujeme kolieska, ktoré potrieme osoleným vajíčkom a posypeme strúhaným syrom. Pagáčiky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ich postáť ešte 10 minút. Následne ich pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 20 minút.
Z tejto dávky vyšlo približne 45 kusov pagáčikov.
škoda že není fotečka!
OdpovedaťOdstrániť