Tento koláčik je jednoducho fantázia. Nádherne voňavá jemná jablková fantázia s chrumkavou krustou. Keď si ho dáte ešte teplý s parížskou šľahačkou budete spievať ódy na tento recept.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-a00uQHTrNKWgFNeQhnCmRtlaXOXcdYEk_1BZ8o-CEKUdM1rufSHnRtnFHtYBwPmEHbFJAFMS1ME3Td5tLbbdjSWZ1zlHfdP6XfQUHjEgr7H2fhxlje84fIvWDSH6jF0mwMF_g6hVYiCy/s320/zlaty+jablkovy+021.JPG)
Cesto:
- 125 g mäkkého masla
- 90 g práškového cukru
- 2 vanilky
- 1 vajce
- štipka soli
- 250 g hladkej múky
Jablková plnka:
- 5 väčších jabĺk
- 50 g masla
- 70 g hrozienok
- 4 polievkové lyžice bieleho vína
- maliny alebo černice
Orechová posýpka:
- 75 g hladkej múky
- 2 polievkové lyžice orechov
- polovica čajovej lyžičky škorice
- 40 g trstinového cukru
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEibMgzk_B2XssDmcMv7nN9DnJrsSQKmKUwUhUpBeAG0MpBsFnpl1kSeM6TOIR_vK_97E5x-l1m-RJKPwtDfGpbi-H4gjxq3kk83oIkZApsqNFzH-aWhRBtdIEST0DusJXtHzvPtbhTX7IzU/s320/zlaty+jablkovy+003.JPG)
Ako prvé si pripravíme cesto zamiesením všetkých pripravených ingrediencií. Vláčne cesto zabalíme do potravinovej fólie a pripravíme si jablká. Ošúpeme ich a nakrájame na malé kocky. V hrnci si roztopíme maslo a premiešame s jablkami. Všetko dusíme asi 7 minút a následne pridáme biele víno. Jablká dusíme ešte pokiaľ sa odparí alkohol a na záver pridáme hrozienka, maliny alebo černice, ale tie nie sú povinné. Všetko to odstavíme z plynu a necháme vychladnúť.
Okrúhlu formu na pečenie si vymastíme maslom a rukou roztlačíme cesto do celej formy. Cesto popicháme vidličkou a prekryjeme papierom na pečenie. Vysypeme naň fazuľu, aby sa cesto pri pečení nenafúklo a necháme v chladničke 20 minút. Následne pečieme vo vyhriatej rúre 15 minút na 180 stupňov.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg8mxcPPJvFDWwc-OoRcGesFsE05eCp175hZjdmieYtNGc9kbf8BMviDK5ueAjQh5b8nPnC_39N0VpBs397Mz9bzvIbzAxZKLE75GjDsqXgTcy5N1b50rF52AAm06z0xDd1g00Vu0MxHsoe/s200/zlaty+jablkovy+007.JPG)
Počas pečenia si pripravíme orechovú posýpku z múky, mäkkého masla, škorice, cukru a mletých, jemne opečených orechov. Ja som použila mandle. Všetko to premiesime do jemnej posýpky.
Po 15ich minútach korpus vyberieme a odstránime z neho papier na pečenie s fazuľami a necháme ešte 5 minút piecť. Potom už na koláč nanesieme jablkovú plnku a všetko to posypeme orechovou posýpkou.
Pečieme na rovnakej teplote ešte 30 minút, pokiaľ koláč nie je zlatistý.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára