Stránky

sobota 18. júna 2011

Čokoládová Pavlova s jahodami

Pavlova torta je dezert pomenovaný podľa baletnej tanečnice Anny Pavlovej. História tohto receptu je sporná. Podľa niektorých zdrojov pochádza Pavlova z Nového Zélandu, kde ju prvýkrát pripravili cukrári inšpirovaní ľahkosťou a vzdušnosťou vzľadu aj duše slávnej baleríny, ale ako národné jedlo si ho privlastňujú aj Rusi či Austrálčania. Dezert Pavlova je vyrobený zo snehovej pusinky-meringue,  ktorá je na povrchu chrumkavá a vo vnútri penová. Ozdobená je šľahačkou, ktorá má pripomínať tutu sukňu slávnej baletky a mäkkým ovocím - jahody, maliny, kiwi.
Čokoládová Pavlova je miernou obmenou klasického receptu na tento dezert, ale čokoládová pena v kombinácii so šľahačkou a jahodami je rovnako neodolateľná a mylím, že zachutí aj vám.

Korpus:
  • 6 vaječných bielkov
  • 300 g práškového cukru
  • 2 polievkové lyžice pravého vanilkového cukru
  • 3 polievkové lyžice kakaa
  • 50 g čokolády nakrájanej na malé kúsky
  • 1 polievková lyžica kukuričného škrobu
  • 1 čajová lyžička bieleho octu
Poleva:
  • 500 ml šľahačkovej smotany
  • jahody

 Rúru som si zapla už vopred a vyhriala som ju na 180 stupňov. Taktiež som si predpripravila aj plech na pečenie, na ktorý som dala papier na pečenie a predrysovala som si kruh, aby sa mi nestalo, že sneh roztiahnem príliš, pretože pusinka v rúre naberá ešte objem.
Vajíčka izbovej teploty som si rozdelila na bielka a žĺtka a z bielok som vyšľahala tuhý sneh. Následne som po lyžičkách pridávala práškový cukor zmiešaný s vanilkou a poriadne som to zamiešavala, aby pena bola krásne krémová.
Pridala som kakao a kukuričný škrob a na záver čajovú lyžičku bieleho octu. Ešte chvíľu som to mixovala a pridala som čokoládové kúsky.
Penu som naniesla na papier do kruhu s priemerom 23 cm a celý povrch torty som uhladila. Plech som vložila do rúry a hneď som teplotu stiahla na 150 stupňov. Pri tejto teplote som pusinku sušila hodinu. Pozorne som ju sledovala ako rastie, suší sa a praská. Po hodine som rúru vypla a nechala som pusinku vychladiť v rúre pri mierne otvorených dvierkach.
Šľahačku som si vyšľahala do tuha a naniesla ju na vychladený koláč spolu s jahodami.


Čokoládová Pavlova je hotová a mizne priamo z plechu pred mojimi očami.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára