
Cesto:
- 250 g masla
- 300 g práškového cukru
- 3 polievkové lyžice medu
- 400 g hladkej múky
- 1 polievková lyžica sódy bikarbóny
- 3 vajcia
- mlieko
Plnka:
1. Maslo necháme roztopiť nad parou.
2. Pridáme práškový cukor a med. Cesto stále šľaháme nad parou.
3. Pridáme múku zmiešanú so sódou a postupne po jednom pridávame vajíčka.
4. Ak je cesto husté primiešame k nemu trošku mlieka.
5. Cesto rozotrieme na veľký hlboký plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 10 minút.
6. Cesto necháme vychladnúť a rozkrojíme ho na polovicu. Dve polovičky prekrojíme ešte priečne ako korpus na tortu a tak dostaneme štyri pláty.
7. Každý plát potrieme plnkou, ktorú sme pripravili z vyšľahaného masla a salka.
8. Trochu plnky necháme ešte na potretie vrchu a bokov koláča, ktoré na záver posypeme hrubo namletými orechmi.
9. Marlenku necháme v chladničke cez noc, aby cesto poriadne nasiaklo plnkou a zmäklo.