Aj skvelý tvarohový koláčik môže byť tým správnym sladkým prekvapením ku dňu zamilovaných...dnes spolu s pekným citátom o láske...
“Láska musí byť vášeň, posadnutosť, niečo bez čoho sa nedá žiť. Stratiť hlavu, zamilovať sa do niekoho, zošalieť a to isté spraviť jemu. A ako ho nájsť? Len počúvni, čo ti hovorí srdce. Pretože pravda je, že nemá zmysel žiť a toto nespoznať. Prejsť tú cestu a nepoznať lásku, to je ako neprežiť vôbec nič.”
Keksové cesto:
- 200 g maslových sušienok (Club)
- 100 g masla
Tvarohové cesto:
- 500 g mascarpone
- 300 g tvarohu bez hrudiek
- 200 g práškového cukru
- 150 ml šľahačkovej smotany
- 1 vajce
- 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
- 3 polievkové lyžice solamylu
Smotanová poleva:
- 250 g kyslej smotany
- 2 polievkové lyžice cukru
- 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
- 1 sáčok vanilkového cukru
- cca 50 g mrazených jahôd
- 1 čajová lyžička solamylu
- 2 polievkové lyžice cukru
1. Maslové sušienky pomixujeme a zmiešame s roztopeným maslom. Vytvoríme tak cesto, ktoré pekne utlačíme na spodok tortovej formy. Keksové cesto si v predhriatej rúre pri teplote 180 stupňov predpečieme približne 5 minút.
2. Mrazené jahody dusíme v hrnci spolu s dvoma lyžicami cukru asi 10 minút. Na záver pridáme solamyl a počkáme kým masa jemne zhustne. Všetko precedíme cez sitko tak, že oddelíme zahustenú šťavu - ktorú použijeme na ozdobu koláča a rozvarené jahody - ktoré použijeme do koláča.
2. Všetky ingrediencie na tvarohové cesto vymiešame a polovicu cesta nalejeme na keksové cesto. Jahody, ktoré sme scedili pri varení jahodovej omáčky poukladáme po obvode celého koláča (ako na obrázku) a prelejeme zvyšným cestom. Koláč pečieme ešte 45 minút.
3. Na záver si pripravíme smotanovú polevu. Zmiešame smotanu, cukor, citrónovú šťavu a vanilkový cukor.
4. Upečený koláč vyberieme z rúry a potrieme smotanovou polevou. Povrch koláča ozdobíme jahodovými srdiečkami ( v mojom prípade mixom srdiečok a iných podľa vlastnej fantázie identifikovateľných tvarov :)) tak, že zahustenú šťavu, ktorú sme získali varením jahôd nakvapkáme v bodkách na koláč a prejdeme drevenou špajlou cez stred každej bodky. Pečieme ešte 5 minút.