Parížska šľahačka:
- 500 ml šľahačkovej smotany
- 100 g horkej čokolády
- 375 ml mlieka
- 1 a pol vanilkového pudingu
- 100 ml vaječného koňaku
- 125 g masla
- 1 a pol polievkovej lyžice práškového cukru
- 3 balíčky mrazeného lesného ovocia
Na cesto budeme potrebovať vymiešaných osem žĺtok s cukrom, ku ktorým pridáme hrubú múku. Do cesta pridáme vyšľahaný bielkový sneh. Upečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 12-15 minút.
Pokým sa nám pečie korpus pripravíme si ovocie. Ja som použila maliny, jahody a čučoriedky, ktoré som podusila s troma lyžicami kryštálového cukru približne 10 minút. Ovocie pustí počas dusenia šťavu, teda bude dobré ju precediť, aby korpus príliš nenasiakol.
Z mlieka a pudingu uvaríme hustú kašu a do horúceho pridáme vaječný koňak. Keďže počas veľkonočného pečenia sa mi pozrážali úplne všetky krémy, tentokrát som si povedala, že sa už proste nenaštvem a zvolila som opačný postup. Do vlažného pudingu som postupne zamiešavala (nie zašľahala!) maslo nakrájané na kúsky spolu s cukrom. Maslo sa vo vlažnom pudingu rozpustilo a následne som krém nechala trošku stuhnúť v chladničke.
Na upečený a vychladený korpus som rozotrela podusené ovocie a naniesla krém z vaječného likéru. Vrch koláča zdobí dotuha vyšľahaná parížska šľahačka posypaná strúhanou čokoládou alebo grankom.