Cesto:
- 600g polohrubej múky
- 200 g práškového cukru
- 300 g masla
- 2 vajcia
- 1 prášok do pečiva
Jablková plnka:
- 2 kg nastrúhaných jabĺk
- 150 g kryštálového cukru
- škorica
- vanilkový cukor
- strúhanka
1. Z pripravených ingrediencií na cesto zamiesime tuhé cesto, ktoré zabalíme do sáčku a necháme v chladničke odpočívať 30minút.
2. Jablkovú plnku pripravíme z očistených jabĺk, ktoré nastrúhame a premiešame so škoricou a cukrom.
3. Vychladené cesto si rozdelíme na tri časti. Prvú časť rozvaľkáme a dáme na spodok maslom vymasteného hlbokého plechu a posypeme jemne strúhankou.
4. Na prvý plát cesta navrstvíme polovicu jablkovej plnky, z ktorej rukami vytlačíme prebytočnú šťavu, ktorú jablká pustili.
5. Na plnku dáme druhý rozvaľkaný plát cesta a druhú časť plnky.
6. Tretí plát cesta si rozvaľkáme a krájame pruhy, ktoré na vrch koláča ukladáme do tvaru mriežky.
7. Koláč pečieme pri teplote 180stupňov 45-50minút.
8. Vychladený koláč posypeme práškovým cukrom.