Stránky
▼
nedeľa 19. mája 2013
Jahodovo-rebarborový džem
V hrnci varíme umyté na malé kúsky nakrájané jahody a rebarboru s kryštálovým cukrom dovtedy, kým nie je rebarbora mäkká. Potom ovocie pomixujeme a pridáme želírovací cukor. Varíme ešte 5 minút a plníme do zaváracích pohárov. Džem sterilizujeme 5 minút.
Vianočka
- 500 g hladkej múky
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 1 sáčok sušeného droždia
- štipka soli
- 5 polievkových lyžíc cukru
- 2,5 - 3 dl mlieka
- 50 g rozpusteného masla
Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 pásov. Z troch upletieme vrkoč a na neho položíme dva prepletené pásy, ktoré zabezpečíme špajlami, aby sa pri pečení vianočka nedeformovala.
Celú vianočku potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme mandľovými lupienkami a upečieme v predhriatej rúre na 170 stupňov približne 40-45 minút.
Po upečení špajle vyberieme a necháme vianočku vychladnúť.
nedeľa 12. mája 2013
Chinois - orechy, jablko
Plnka:
Medzitým si pripravíme plnku a to tak, že premiešame orechy so šľahačkovou smotananou, cukrom, škoricou, roztopeným maslom a ošúpaným na malé kúsky nakrájaným jablkom.
Vykysnuté cesto rozváľame na hrúbku asi 1cm a potrieme plnkou. Zrolujeme do rolády a krájame asi 4cm kúsky, ktoré ukladáme do maslom vymasteného pekáča tesne vedľa seba rezom hore.
Necháme pol hodiny kysnúť a upečieme na teplote 180 stupňov 30-35 minút.
- 200 g mletých orechov
- 200 ml šľahačkovej smotany
- 45 g masla
- 100 g práškového cukru
- 1 čajová lyžička škorice
- 1 jablko
Medzitým si pripravíme plnku a to tak, že premiešame orechy so šľahačkovou smotananou, cukrom, škoricou, roztopeným maslom a ošúpaným na malé kúsky nakrájaným jablkom.
Vykysnuté cesto rozváľame na hrúbku asi 1cm a potrieme plnkou. Zrolujeme do rolády a krájame asi 4cm kúsky, ktoré ukladáme do maslom vymasteného pekáča tesne vedľa seba rezom hore.
Necháme pol hodiny kysnúť a upečieme na teplote 180 stupňov 30-35 minút.
streda 8. mája 2013
Chinois - citrón, jahoda
- 480 g hladkej múky
- 100 ml mlieka (a viac)
- 1 sáčok sušeného droždia
- 115 g masla
- štipka soli
- 50 g cukru
- 2 vajcia
- 200 g práškového cukru
- kôra z dvoch citrónov
- šťava z jeden a pol citróna
- 25 g masla
- jahody
- 2 polievkové lyžice cukru
- 150 g práškového cukru
- citrónová šťava
Citrónovú polevu pripravíme vymiešanín práškového cukru s citrónovou kôrou a šťavou. Plnka by mala byť hustejšia, ale rozotierateľná.
Po vykysnutí cesto rozváľame a potrieme roztopeným maslom. Na maslo nanesieme tenkú vrstvu citrónovej plnky a jahody bez šťavy. Cesto zrolujeme do rolády a krájame hrubšie kúsky. Do maslom vymastenej formy ukladáme roládky tak, aby boli rezom otočené hore. Pod utierkou necháme kysnúť ešte hodinu a potom pečieme pri teplote 180 stupňov 25-30 minút.
Upečené chinois polejeme citrónovou polevou, ktorú pripravíme z práškového cukru a citrónovej
šťavy v takom množstve, aby poleva bola redšej konzistencie.