Dôvod pomenovania tohto veľmi jednoduchého koláča je priamo v jeho recepte.
Koláč pozostáva zo štyroch základných surovín, ktoré sú v rovnakom pomere -quattro quarti.
250 g polohrubej múky
250 g práškového cukru
250 g masla
250 g vajec (vychádza to asi 4-5 vajec)
90 g nemletého maku
brusnice
Maslo vyšľahať s cukrom a pridávame postupne vajíčka. Pridáme múku zmiešanú s makom a cesto máme hotové. Vymastíme si tortovú formu alebo formu na chlebíček, vysypeme ju hrubou múkou a vylejeme dovnútra cesto. Na cesto poukladáme kôpky brusníc, v mojom prípade brusnicového kompótu a pečieme na 180 stupňov asi 45 minút. Pred ukončením pečenia si koláč skontrolujte ešte špajličkou či je dopečený lebo sa vám môže stať to čo mne, že ostal tak trošku surový.
Stránky
▼
pondelok 26. marca 2012
nedeľa 18. marca 2012
Zuppa inglese (savoiardi) s jahodami
Tento taliansky dezert je kombináciou piškót-savoiardi, ktoré sú máčané v likéri a vrstiev vaječnej peny-pasticciera. Názov je odvodený od slova ,zuppare, čiže namáčať. História tohto dezertu je sporná, ale najpravdepodobnejšia verzia je, že pochádza z anglického receptu, ktorý bol časom pretváraný do dnešnej podoby. Pri jeho výrobe sa pôvodne používa likér Alkermes, ktorý sa začal vyrábať v 19. storočí z parazitného hmyzu Kermes vermilio obsahujúceho látky karmínovej farby.
Krém:- 1 liter mlieka
- 6 žĺtkov
- 6 polievkových lyžíc práškového cukru
- 2 polievkové lyžice hladkej múky
- vanilkový extrakt
- 1 citrón
- čokoláda
Krém som pripravila z litra mlieka, ktoré som nechala zovrieť spolu s kôrou z jedného citróna. Keď bolo mlieko zovreté, stiahla som ho z plameňa a nechala som ho asi 10 minút chladiť.
Medzi tým som si vyšľahala žĺtka s cukrom do penista a pridala som dve lyžice múky.
Túto zmes som naliala do teplého mlieka, z ktorého som predtým vybrala citrónová kôru a všetko som premiešala. Pridala som extrakt z vanilky a znova varila na miernom plameni až do zhustnutia. Pozor, konzistencia krému je ako mierne hustý puding. Z krému som odobrala polovicu a pridala som do nej asi štvrťku 90% čokolády. Vanilkový aj čokoládový krém som nechala vychladnúť, pričom som ich občas premiešala, aby sa nevytvorila na povrchu kôra.
Do formy s vyššími bokmi s rozmermi 20x30 cm som dala prvú vrstvu piškót namočených v alkohole a poliala som ich čokoládovým krémom, na ktorý som poukladala nasekané jahody. Takto som striedala vrstvy krémov, piškót a jahôd až po vrch formy.
Zuppa inglese je vhodné dať aspon na 4 hodiny do chladničky, ale najlepšie je pripraviť si tento dezert deň vopred.
Na záver už snáď len dodám, že sme ho jedli na raňajky, na obed a teraz si ho ešte dám aj na večeru takže o kvalitách tejto dobrôtky netreba viac písať.
štvrtok 15. marca 2012
Gaštanová roláda
Keď sme už zjedli fantastické šišky a nevieme čo s bielkami, ktoré sa nám zvýšili tak je načase priberať ďalej a upiecť si gaštanovú roládu.
Cesto:
Šľahačku vyšľaháme do polotuha a postupne pridáme mäkké gaštanové pyré s cukrom a rumom.
Pokiaľ sa vám zdá, že šľahačka nie je veľmi tuhá tak pridajte jeden sáčok stužovača na šľahačku.
Roládu rozvinieme a opatrne natrieme kyslastým džemom. Navrstvíme časť gaštanovej šľahačky a pomaly zase roládu zvinieme. Povrch potrieme zvyšnou šľahačkou a posypeme nahusto mletými orechami alebo strúhanou čokoládou. Nakoniec roládu umiestnime do chladničky, aby plnka stuhla.
Cesto:
- 6 bielkov
- 100 g práškového cukru
- 50 g mletých orechov
- 50 g hladkej múky
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 1 kocka gaštanového pyré
- 1 kopcovitá polievková lyžica práškového cukru
- rum
- džem
Šľahačku vyšľaháme do polotuha a postupne pridáme mäkké gaštanové pyré s cukrom a rumom.
Pokiaľ sa vám zdá, že šľahačka nie je veľmi tuhá tak pridajte jeden sáčok stužovača na šľahačku.
Roládu rozvinieme a opatrne natrieme kyslastým džemom. Navrstvíme časť gaštanovej šľahačky a pomaly zase roládu zvinieme. Povrch potrieme zvyšnou šľahačkou a posypeme nahusto mletými orechami alebo strúhanou čokoládou. Nakoniec roládu umiestnime do chladničky, aby plnka stuhla.
pondelok 12. marca 2012
Šišky
Tieto šišky sú tak nádherne ľahúčke, že mi nedalo sa nepodeliť o recept. Vrele vám odporúčam ich vyskúšať a zaručujem, že sa budete olizovať až za ušami.
Nakysnuté cesto som na pomúčenej doske rozváľala asi na hrúbku 1,5 cm a vykrajovala som pohárom okrúhle šišky. Nechala som ich ešte asi 15 minút nakysnúť a následne som rukami urobila v strede dierku a vyprážala ich v rozpálenom oleji zmiešanom s dvoma Cerami. Vyprážame na stredne silnom plameni, tak aby sa šišky nespálili a zároveň neboli príliš dlho v oleji - mohli by nasiaknuť tukom.
Po vypražení ich uložíme na papierový obrúsok, na odsatie nadbytočného tuku a potom už plníme džemom aký máme najradšej a cukrujeme zmesou práškového a vanilkového cukru.
Zdroj:MB
- 3 dl mlieka (podľa potreby)
- štipka soli
- 3 lyžice rumu
- 100 g masla
- 8 žĺtkov
- 3 polievkové lyžice práškového cukru
- 400 g polohrubej múky
- 200 g hladkej múky
- 1 sáčok sušeného droždia
- vanilkový cukor
- práškový cukor
- olej
- Cera
- džem
Nakysnuté cesto som na pomúčenej doske rozváľala asi na hrúbku 1,5 cm a vykrajovala som pohárom okrúhle šišky. Nechala som ich ešte asi 15 minút nakysnúť a následne som rukami urobila v strede dierku a vyprážala ich v rozpálenom oleji zmiešanom s dvoma Cerami. Vyprážame na stredne silnom plameni, tak aby sa šišky nespálili a zároveň neboli príliš dlho v oleji - mohli by nasiaknuť tukom.
Po vypražení ich uložíme na papierový obrúsok, na odsatie nadbytočného tuku a potom už plníme džemom aký máme najradšej a cukrujeme zmesou práškového a vanilkového cukru.
Zdroj:MB
streda 7. marca 2012
Zlatý jablkový koláč s posýpkou
Tento koláčik je jednoducho fantázia. Nádherne voňavá jemná jablková fantázia s chrumkavou krustou. Keď si ho dáte ešte teplý s parížskou šľahačkou budete spievať ódy na tento recept.
Cesto:
Okrúhlu formu na pečenie si vymastíme maslom a rukou roztlačíme cesto do celej formy. Cesto popicháme vidličkou a prekryjeme papierom na pečenie. Vysypeme naň fazuľu, aby sa cesto pri pečení nenafúklo a necháme v chladničke 20 minút. Následne pečieme vo vyhriatej rúre 15 minút na 180 stupňov.
Počas pečenia si pripravíme orechovú posýpku z múky, mäkkého masla, škorice, cukru a mletých, jemne opečených orechov. Ja som použila mandle. Všetko to premiesime do jemnej posýpky.
Po 15ich minútach korpus vyberieme a odstránime z neho papier na pečenie s fazuľami a necháme ešte 5 minút piecť. Potom už na koláč nanesieme jablkovú plnku a všetko to posypeme orechovou posýpkou.
Pečieme na rovnakej teplote ešte 30 minút, pokiaľ koláč nie je zlatistý.
Cesto:
- 125 g mäkkého masla
- 90 g práškového cukru
- 2 vanilky
- 1 vajce
- štipka soli
- 250 g hladkej múky
- 5 väčších jabĺk
- 50 g masla
- 70 g hrozienok
- 4 polievkové lyžice bieleho vína
- maliny alebo černice
- 75 g hladkej múky
- 2 polievkové lyžice orechov
- polovica čajovej lyžičky škorice
- 40 g trstinového cukru
Okrúhlu formu na pečenie si vymastíme maslom a rukou roztlačíme cesto do celej formy. Cesto popicháme vidličkou a prekryjeme papierom na pečenie. Vysypeme naň fazuľu, aby sa cesto pri pečení nenafúklo a necháme v chladničke 20 minút. Následne pečieme vo vyhriatej rúre 15 minút na 180 stupňov.
Počas pečenia si pripravíme orechovú posýpku z múky, mäkkého masla, škorice, cukru a mletých, jemne opečených orechov. Ja som použila mandle. Všetko to premiesime do jemnej posýpky.
Po 15ich minútach korpus vyberieme a odstránime z neho papier na pečenie s fazuľami a necháme ešte 5 minút piecť. Potom už na koláč nanesieme jablkovú plnku a všetko to posypeme orechovou posýpkou.
Pečieme na rovnakej teplote ešte 30 minút, pokiaľ koláč nie je zlatistý.
piatok 2. marca 2012
Ríbezľový koláč
Cesto:
Zdroj: MB
- 5 žĺtkov
- 150 g Hery alebo masla
- 100 g práškového cukru
- 1 vanilka
- 1 dl mlieka
- 270 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 5 bielok
- 270 g práškového cukru
- mandľové lupienky
Zdroj: MB
štvrtok 1. marca 2012
Makový mrežovník
Cesto:
Cesto rozdelíme tak, aby nám ostala časť aj na mriežky, ktoré budeme v závere vytvárať a vyváľame si ho do tvaru kruhu. Preložíme do pripravenej a vymastenej okrúhlej formy a popicháme vidličkou. Koláč si predpečieme na 180 stupňov 15 minút a kým sa nám pečie vyšľaháme si dve bielka a tuhý sneh pridáme do makovej plnky.
Keď koláč vyberieme z rúry polejeme ho makovou plnkou a na ňu poukladáme slivky. Zo zvyšného cesta ušúľame mriežky a poukladáme na koláč.
Pečieme 25 minút na teplote 180 stupňov.
- 220 g polohrubej múky
- 150 g masla
- 2 polievkové lyžice vody
- 50 g práškového cukru
- 2 vaječné žĺtky
- 120 ml mlieka
- 100 g maku
- 40 g kyštálového cukru
- 2 vaječné bielka
- 500 g sliviek
Cesto rozdelíme tak, aby nám ostala časť aj na mriežky, ktoré budeme v závere vytvárať a vyváľame si ho do tvaru kruhu. Preložíme do pripravenej a vymastenej okrúhlej formy a popicháme vidličkou. Koláč si predpečieme na 180 stupňov 15 minút a kým sa nám pečie vyšľaháme si dve bielka a tuhý sneh pridáme do makovej plnky.
Keď koláč vyberieme z rúry polejeme ho makovou plnkou a na ňu poukladáme slivky. Zo zvyšného cesta ušúľame mriežky a poukladáme na koláč.
Pečieme 25 minút na teplote 180 stupňov.