Stránky
▼
sobota 11. februára 2012
Trojuholníčky z lístkového cesta
Lístkové cesto rozváľame na tenko a potrieme taveným syrom. Mne vyšli dve balenia bambino syra v črievku. Tenučko potrieme kečupom a na neho poukladáme šunku a nastrúhaný tvrdý syr. Cesto zvinieme do rolády a okraje zatlačíme, aby plnka nevytekala von. Celú roládu potrieme rozšľahaným žĺtkom a posypeme sézamom. Nakrájame trojuholníčky, pečieme na mastnom papieri pri teplote 200 stupňov približne 15-20 minút a rýchla večera je na svete.
piatok 10. februára 2012
Biela bageta
- Biele bagetky..to je môj sen. Čerstvé s krásne chrumkavou kôrkou, len tak s maslom a mliekom na raňajky. Skvelé.
- 1 pohár vody
- 2 a pol pohára hladkej múky
- 1/2 polievkovej lyžice kryštálového cukru
- 1 čajová lyžica soli
- 1 a pol lyžice sušených kvasníc
Preložíme na plech a ostrým nožom urobíme pár zárezov. Necháme 45 minút kysnúť a pred pečením potrieme slanou vodou. Pečieme na teplote 190 stupňov 25 minút.
Zdroj: MB
utorok 7. februára 2012
Challah - židovský chlieb
- Sviatočný židovský chlieb prepletený z troch prútov symbolizujúcich pravdu, spravodlivosť a mier.
- 500 g hladkej múky
- 40 g práškového cukru
- 20 g medu
- 1 vajce
- 1 sáčok sušeného droždia
- 200 ml vody
- 60 g masla
- 1 kávová lyžička soli
Po vykysnutí si cesto rozdelíme na šesť bochníkov, z ktorých následne vyšúľame dlhé šúľance. Z nich upletieme dve pletenky, ktoré na začiatku a na konci poriadne zatlačíme, aby sa cesto nerozlepovalo.
Chlieb necháme na plechu kysnúť ešte 30 minút, potrieme ho vajíčkom zmiešaným s jednou polievkovou lyžicou mlieka a pečieme pri teplote 180 stupňov 25 minút.
Zdroj: MB
nedeľa 5. februára 2012
Pain de Seigle - ražný chlieb
Tento ražný chlieb vám odporúčam ak chcete ozaj zdravý a chutný chlebík. Zaručene už na ten z obchodu nedostanete chuť.
Je to francúzky chlieb, ktorý pochádza z hornatých oblastí Álp a Pyrenejí, kde bol v minulosti každodennou potravinou.
Nakysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a rukami vytvarujeme stláčaním smerom dovnútra bochník okrúhleho tvaru. Cesto na povrchu narežeme ostrým nožom a necháme kysnúť 1 a pol hodiny.
Pečieme pri teplote 200 stupňov 15 minút a dopekáme ešte 10 minút na 180 stupňov.
Zdroj: MB
Je to francúzky chlieb, ktorý pochádza z hornatých oblastí Álp a Pyrenejí, kde bol v minulosti každodennou potravinou.
- 200 g chlebovej múky
- 300 g celozrnnej ražnej múky
- 2 kávové lyžičky soli
- 2 kávové lyžičky sušeného droždia
- 1 lyžička cukru
- 300 ml vody
Nakysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a rukami vytvarujeme stláčaním smerom dovnútra bochník okrúhleho tvaru. Cesto na povrchu narežeme ostrým nožom a necháme kysnúť 1 a pol hodiny.
Pečieme pri teplote 200 stupňov 15 minút a dopekáme ešte 10 minút na 180 stupňov.
Zdroj: MB
piatok 3. februára 2012
Broa - kukuričný chlieb
Tento chlebík s extra chrumkavou kôrkou som si hneď obľúbila. Je to chlieb pochádzajúci zo severu Portugalska z oblasti Minho.
Po vykysnutí si cesto položíme na pomúčenú dosku a preložíme ho na polovicu. Potom cesto pekne vytiahneme smerom k stredu, akoby sme vytvárali buchtu. Rukami vytvarujeme okrúhly tvar a necháme na plechu kysnúť 45 minút. Asi 10 minút pred pečením ho poprášime múkou a okraje rukou mierne pozatláčame dovnútra-pod chlieb. Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov 40 - 45 minút.
Po upečení chlieb pretrieme mokrými rukami a necháme vychladnúť.
Zdroj: MB
- 400 g chlebovej múky
- 150 g kukuričnej múky
- 1 a pol kávovej lyžičky soli
- 1 kávová lyžička cukru
- 2 kávové lyžičky sušeného droždia
- 350 ml vody
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
Po vykysnutí si cesto položíme na pomúčenú dosku a preložíme ho na polovicu. Potom cesto pekne vytiahneme smerom k stredu, akoby sme vytvárali buchtu. Rukami vytvarujeme okrúhly tvar a necháme na plechu kysnúť 45 minút. Asi 10 minút pred pečením ho poprášime múkou a okraje rukou mierne pozatláčame dovnútra-pod chlieb. Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov 40 - 45 minút.
Po upečení chlieb pretrieme mokrými rukami a necháme vychladnúť.
Zdroj: MB
štvrtok 2. februára 2012
Medový chlieb
- 625 ml vody
- 2 balíčky sušených kvasníc
- 30 g medu
- 30 g soli
- 1 kg hladkej múky T-650
Z takto pripraveného cesta vytvarujeme na pomúčenej doske okrúhly chlieb, na povrchu ho narežeme ostrým nožom a pečieme pri teplote 200 stupňov 45 minút.
Zdroj: MB
streda 1. februára 2012
Škvarkové pagáčiky
Pagáčiky...tak tie ja proste milujem a jedla by som ich na kvantá aj každý deň. V poslednej dobe však také tie dobručké pravé škvarkové pagáčiky z obchodov vymizli a tak som si povedala, že je čas upiecť si vlastné, domáce a hlavne v obrovskom množstve.
Tento recept bol pre mňa výzvou, keďže som ho vždy považovala za náročný ..taký ten z kategórie našich babičiek, ale podaril sa na výbornú. Tak pre fanúšikov škvarkových pagáčov...horsa do pečenia..horsa do jedenia.
- 500 g škvariek
- 1 kg polohrubej múky
- pol litra acidofilného mlieka
- 1 kyslá smotana
- 5 čajových lyžičiek soli
- 2 vajcia
- 2 sáčky sušeného droždia
- 3 stredne veľké uvarené a nastrúhané zemiaky
Medzi tým ako nám cesto kysne si pomixujeme alebo pomelieme škvarky.
Vykysnuté cesto rozváľame na pomúčenej doske na hrúbku 2 cm a potrieme škvarkovou vrstvou (ak ich chceme mať slanšie jemne posolíme). Cesto preložíme na polovicu a z opačnej strany tiež na polovicu, takže máme cesto na štvrtinu. Necháme 10 minút kysnúť na doske a postup zopakujeme. Cesto rozváľame, potrieme škvarkami, preložíme na polovicu a štvrtinu. Keď sme postup zopakovali trikrát cesto rozváľame, jemne nožom narežeme mriežky a vykrajujeme pagáčiky. Potrieme ich osoleným, rozšľahaným vajíčkom a na plechu necháme ešte nakysnúť. Pečieme na 190 stupňov do zlatista.
No a potom už nemyslite na to, že je večer a už by ste nemali večerať, nemyslite na svoju líniu, ale pustite sa do nich rovno po vybratí z rúry ako ja.
Zdroj: MB