Odkedy som sa stala vlastníčkou domácej pekárne pečenie chleba je mojou ďalšou vášňou. Spočiatku boli síce moje pokusy váhavé a nie všetky vydarené a pekárnička šla neraz do kúta, ale postupne sme sa spriatelili nadobro a dnes pečiem rôzne chlebíky takmer každodenne a priznám sa ku kupovanému pečivu mám už dosť chladný vzťah.
V nasledujúcom mesiaci vám teda chcem priniesť pár vyskúšaných receptov na chlieb, ale mám v pláne aj experimentovať a ak pokusy budú vydarené, podelím sa o ne s veľkou radosťou.
Pre tých, ktorí nemajú domácu pekáreň len dodám, že chlieb je možné piecť rovnako dobre aj bez jej použitia. Chce to síce viac času a práce, ale určite si nakoniec poviete, že to stálo za námahu.
Stránky
▼
piatok 27. januára 2012
nedeľa 22. januára 2012
Šomloi halušky
Vanilkové cesto:
Ako prvé si pripravíme rumovú polevu. Cukor necháme skaramelizovať a zalejeme to vodou a rumom. Keď sa karamel roztopí pridáme ešte do teplej polevy hrozienka a necháme odstáť.
Upečieme si tri druhy piškótového cesta na malom plechu a uvaríme si pudingovú plnku.
Následne už len vrstvíme vanilkové cesto, polejeme ho rumovou polevou s hrozienkami, posypeme sekanými orechami a polejeme pudingom. Na vanilkové cesto uložíme kakaové cesto a postup opakujeme. Rovnako to urobíme s posledným orechovým cestom. Všetko to uložíme najlepšie na noc do chladničky, aby cestá poriadne nasiakli polevami.
Následne už podávame v miskách, do ktorých šomloi halušky dávame lyžicou a ozdobíme ich šľahačkou a čokoládou.
- 4 vajcia
- 4 polievkové lyžice práškového cukru
- 4 polievkové lyžice polohrubej múky
- štipku prášku do pečiva
- 4 vajcia
- 4 polievkové lyžice práškového cukru
- 4 polievkové lyžice polohrubej múky
- štipku prášku do pečiva
- 2 polievkové lyžice orechov
- 4 vajcia
- 4 polievkové lyžice práškového cukru
- 4 polievkové lyžice polohrubej múky
- štipku prášku do pečiva
- 2 polievkové lyžice kakaa
- 1/2 litra mlieka
- 1 Zlatý Klas
- cukor podľa potreby
- 2 dl vody
- 1 dl rumu
- 20 dkg kryštálového cukru
Ako prvé si pripravíme rumovú polevu. Cukor necháme skaramelizovať a zalejeme to vodou a rumom. Keď sa karamel roztopí pridáme ešte do teplej polevy hrozienka a necháme odstáť.
Upečieme si tri druhy piškótového cesta na malom plechu a uvaríme si pudingovú plnku.
Následne už len vrstvíme vanilkové cesto, polejeme ho rumovou polevou s hrozienkami, posypeme sekanými orechami a polejeme pudingom. Na vanilkové cesto uložíme kakaové cesto a postup opakujeme. Rovnako to urobíme s posledným orechovým cestom. Všetko to uložíme najlepšie na noc do chladničky, aby cestá poriadne nasiakli polevami.
Následne už podávame v miskách, do ktorých šomloi halušky dávame lyžicou a ozdobíme ich šľahačkou a čokoládou.
Švajčiarky
Cesto:
Po vykysnutí cesta ho vyváľame na tenkú placku a potrieme plnkou, ktorú sme vymiešali z masla, cukru a škorice. Cesto zvinieme do rolády a nakrájame približne 5 cm kúsky a ukladáme ich na plech vystlaný mastným papierom.
Na plechu ešte necháme švajčiarky nakysnúť asi 20 minút a potrieme ich rozšľahaným vajíčkom.
Pečieme pri teplote 200 stupňov 15 minút.
Zdroj: MB
- 200 ml vlažného mlieka (podľa potreby)
- 4 polievkové lyžice práškového cukru
- 70 g mäkkého masla
- 1/4 kávovej lyžičky soli
- 2 kávové lyžičky škorice
- 400 g polohrubej múky,
- 2 kávové lyžičky sušeného droždia
- 100 g mäkkého masla
- 70 g kryštálového cukru
- 1 vanilka
- 1 polievková lyžica škorice
Po vykysnutí cesta ho vyváľame na tenkú placku a potrieme plnkou, ktorú sme vymiešali z masla, cukru a škorice. Cesto zvinieme do rolády a nakrájame približne 5 cm kúsky a ukladáme ich na plech vystlaný mastným papierom.
Na plechu ešte necháme švajčiarky nakysnúť asi 20 minút a potrieme ich rozšľahaným vajíčkom.
Pečieme pri teplote 200 stupňov 15 minút.
Zdroj: MB
nedeľa 8. januára 2012
Orechová roláda
Cesto:
80 g mletých lieskovcov
100 g práškového cukru
5 vajec
20 g kakaa
Plnka:
500 g mascarpone
1 vyšľahaná šľahačka
1 vanilkový cukor
práškový cukor
Krokant:
100 g nasekaných lieskovcov
1 lyžica masla
1 a pol lyžice práškového cukru
Višňový džem s kúskami ovocia
Vymiešame si žĺtky s cukrom a pridávame oriešky a kakao. V závere pridáme bielkový sneh a cesto rozotrieme na mastný papier.
Roládu pečieme na 200 stupňov 10 minút. Po upečení ju ešte teplú stiahneme z papiera a zvinieme v novom kuse papiera na pečenie alebo v pocukrovanej utierke do rolády. Korpus necháme vychladnúť a pripravíme si krokant.
Na panvici necháme roztopiť maslo, pridáme do neho sekané orechy a cukor. Cukor bude karamelizovať, takže oriešky treba miešať a hlavne nenechať ich na plameni veľmi dlho, aby nám nezhorkli, stačí ak sa karamel prepojí s orechami. Takto pripraveným krokantom v závere posypeme roládu.
Plnka pozostáva z mascarpone zmiešaného s cukrom, vanilkou, do ktorého pomaly zamiešavame vyšľahanú šľahačku.
Korpus rozvinieme a natrieme ho višňovým džemom alebo ak máme po ruke rote Grutze, na ktorý natrieme časť mascarpone plnky a pomaly roládu znova zvinieme. Krémom potrieme aj vrch rolády a husto posypeme krokantom. Koláč dáme do chladničky, aby plnka trošku stuhla a potom si z neho už len ukrajujeme a ukrajujeme až kým ho celý nezjeme.
Inšpirované časopisom Dobré jedlo.
80 g mletých lieskovcov
100 g práškového cukru
5 vajec
20 g kakaa
Plnka:
500 g mascarpone
1 vyšľahaná šľahačka
1 vanilkový cukor
práškový cukor
Krokant:
100 g nasekaných lieskovcov
1 lyžica masla
1 a pol lyžice práškového cukru
Višňový džem s kúskami ovocia
Vymiešame si žĺtky s cukrom a pridávame oriešky a kakao. V závere pridáme bielkový sneh a cesto rozotrieme na mastný papier.
Roládu pečieme na 200 stupňov 10 minút. Po upečení ju ešte teplú stiahneme z papiera a zvinieme v novom kuse papiera na pečenie alebo v pocukrovanej utierke do rolády. Korpus necháme vychladnúť a pripravíme si krokant.
Na panvici necháme roztopiť maslo, pridáme do neho sekané orechy a cukor. Cukor bude karamelizovať, takže oriešky treba miešať a hlavne nenechať ich na plameni veľmi dlho, aby nám nezhorkli, stačí ak sa karamel prepojí s orechami. Takto pripraveným krokantom v závere posypeme roládu.
Plnka pozostáva z mascarpone zmiešaného s cukrom, vanilkou, do ktorého pomaly zamiešavame vyšľahanú šľahačku.
Korpus rozvinieme a natrieme ho višňovým džemom alebo ak máme po ruke rote Grutze, na ktorý natrieme časť mascarpone plnky a pomaly roládu znova zvinieme. Krémom potrieme aj vrch rolády a husto posypeme krokantom. Koláč dáme do chladničky, aby plnka trošku stuhla a potom si z neho už len ukrajujeme a ukrajujeme až kým ho celý nezjeme.
Inšpirované časopisom Dobré jedlo.